Περιβάλλον

Θα πειστούμε ότι οι πολτικοί έχουν σοβαρό πρόγραμμα για το Περιβάλλον μόνον αν δούμε άμεσα εκστρατεία για την απομάκρυνση των πάσης φύσεως σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα (2007)

Κρίση και Προοπτικές ...

Τίποτε δεν θα γίνει αν το κράτος δεν γνωρίζει επακριβώς και ανά πάσα στιγμή τι του γίνεται.
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).

Οι απαιτήσεις των καιρών ...

Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών

- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας



Τόσο απλά ...

«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)


11 Ιουνίου 2023

Το Ανθρωπόκαινο και το κενό: η προεκλογική σιωπή για το κλίμα …

Η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή ήταν η μεγάλη απούσα των φετινών εκλογών. Στη θέση της έμεινε να χάσκει ένα πελώριο κενό. Δεν είναι μόνο το ότι συλλήβδην οι υποψήφιοι του κομματικού τόξου δεν μπήκαν στον κόπο να την εξηγήσουν, είναι και το ότι κανείς τους δεν θα παραδεχτεί ότι την αγνόησε. Κάποιοι θα πουν ότι μίλησαν για την πράσινη μετάβαση, άλλοι ότι τους νοιάζουν οι ΑΠΕ. Κάποιοι τρίτοι θα πετάξουν το χαρτί της κυκλικής οικονομίας. Κάποιοι άλλοι, τέλος, πιο αντιδραστικοί, που δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους, μπορεί να φτάσουν μέχρι και στο σημείο να την αρνηθούν, εγκαλώντας όλους τους υπόλοιπους για «πράσινο ξέπλυμα» της εκμετάλλευσης και των ανισοτήτων … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 04.06.2023 • 20:42).
 
Μας έκαναν εντύπωση οι συγκρίσεις που κάνει η κα Καρακωστάκη, μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας. Διαβάζουμε: 

… Τον Σεπτέμβριο του 2021, η κλιματική αλλαγή αναγνωρίστηκε ως «κρίση» και συνδέθηκε με την Πολιτική Προστασία. Τρεις μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2021, στη Γερμανία η κλιματική αλλαγή αναγνωρίστηκε ως «ευθύνη» και συνδέθηκε με το μεγαλύτερο υπουργείο της χώρας και της Ευρώπης, το υπουργείο Οικονομικών.

Στην Ελλάδα η κλιματική αλλαγή διαβάστηκε και αξιολογήθηκε σαν καταστροφή που θα υφιστάμεθα νομοτελειακά και από την οποία θα έρχεται η πολιτική προστασία να μας σώζει: πλημμύρες, καύσωνες, πυρκαγιές, ξηρασίες, λειψυδρίες. Μικρές μεσογειακές βόμβες έτοιμες να εκραγούν. Στη Γερμανία η κλιματική αλλαγή διαβάστηκε και αξιολογήθηκε ως χρέος να ξανασχεδιάσουμε τον κόσμο και να τον ξαναμοιράσουμε στους κατοίκους του. 

Φαντάζομαι ότι καταλάβατε και εσείς ότι και εγώ. 

Εδώ επικρατεί η νωχέλια, η απουσία γνώσεων, οι δομές του κράτους είναι ανίκανες, τεμπελιάζουν και δεν παρακολουθούν τις εξελίξεις. Το πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να καυγαδίζει καθημερινώς για το ποιοι θα φάνε ποιο πολλά, θα διορίζουν πιο πολλούς και  ποιος θα είναι στο απυρόβλητο της εξουσίας. Ποιος θα μαντρώνει τους πολίτες πιο αποφασιστικά στη στρούγκα της οπισθοδρόμησης και του ρουσφετιού. Όλα μακριά από την ουσία των προβλημάτων και των αναγκαίων λύσεων. 

Ίσως το ποιο χαρακτηριστικό και προκλητικό γεγονός της σύγχρονης Ελλάδας, σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, είναι το κατ΄ ευφημισμό «αντιπλημμυρικό Ερασίνου». Ευτυχώς κατόπιν της υποβολής τριών καταγγελιών/παραπόνων στο Μηχανισμό Παραπόνων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κύριο χρηματοδότη του έργου, υιοθετήθηκαν τα επιχειρήματα των προσφυγών και επικρέμαται με πολύ μεγάλη πιθανότητα η μη χρηματοδότηση του έργου. Το πόρισμα του ΜΠ, είναι κόλαφος για τη δημόσια διοίκηση και τα υπουργεία Υποδομών και Οικονομικών που έχουν την ευθύνη χρηματοδότησης και εκτέλεσης του έργου. Πληροφορίες για τις εξελίξεις στο Ημερολόγιο ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ Βραυρώνος. 

Φυσικά κανένα υπουργείο, πόσο μάλλον το Υποδομών και το Οικονομικών που ασχολούνται με πακτωλούς χρημάτων που «διανέμονται» με ευφυείς και ωραίους κανόνες, που ψηφίζει συνήθως νύχτα η Βουλή, δε διαθέτει Μηχανισμούς Παραπόνων και επιτελεία ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που μελετούν τυχόν παράπονα και καταγγελίες πολιτών και φορέων και δείχνουν στην εν πολλοίς  ανεξέλεγκτη ελληνική δημόσια διοίκηση το σωστό δρόμο – επιστημονικά, κοινωνικά, δεοντολογικά, οικονομικά, αξιακά! Η ΕΕ πρέπει να επιβάλλει τους κανόνες αυτούς να ισχύουν για όλα τα επίπεδα χρηματοδότησης έργων, που υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσό. 

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν με το ΜΠ της ΕΤΕπ είναι η ανάγκη δημιουργίας και συνεχούς πληροφόρηση των πολιτών για όλα τα θέματα που αφορούν το έργο, μέσω της δημιουργίας ιστοσελίδας στον παγκόσμιο Ιστό. Αναφέραμε ότι σχετική πρόταση προς τη Δημόσια Διοίκηση και τα υπουργεία έχουμε κάνει από το 2012 – βλέπετε την ανάρτηση «Προτείνουμε ειδικές ιστοσελίδες προβολής της προόδου των σημαντικών έργων …», αλλά έπεσε στο κενό. Το ίδιο προτείναμε και στην ΕΥΔΑΠ για το αποχετευτικό της περιοχής χρόνια αργότερα (βλέπετε https://simpleandclear.blogspot.com/2020/08/blog-post_13.html ). Κάτι έκανε η ΕΥΔΑΠ ύστερα από 3 χρόνια αλλά και πάλι με μίζερη διάθεση. Σημειώστε ότι εμείς πιστεύουμε ότι το αντιπλημμυρικό Ερασίνου σχετίζεται άμεσα με το αποχετευτικό, αλλά κανένας αρμόδιος δεν το παραδέχεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου