Περιβάλλον

Θα πειστούμε ότι οι πολτικοί έχουν σοβαρό πρόγραμμα για το Περιβάλλον μόνον αν δούμε άμεσα εκστρατεία για την απομάκρυνση των πάσης φύσεως σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα (2007)

Κρίση και Προοπτικές ...

Τίποτε δεν θα γίνει αν το κράτος δεν γνωρίζει επακριβώς και ανά πάσα στιγμή τι του γίνεται.
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).

Οι απαιτήσεις των καιρών ...

Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών

- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας



Τόσο απλά ...

«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)


2 Νοεμβρίου 2021

Οι Ιατρικές Σχολές παρέχουν ιατρικό έργο στους πολίτες …

Κατά καιρούς οι ιατρικές σχολές της χώρας επαίρονται ότι παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες αντιμετώπισης ασθενειών στους πολίτες που χωρίς αμφιβολία τις επιζητούν. 

Αυτή την εύλογη πίεση εκμεταλλεύεται το καθηγητικό ιατρικό κατεστημένο και συνεχώς ζητά έως και απαιτεί περισσότερα μέλη ΔΕΠ, τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό (θεμιτό σε όλα τα μήκη και τα πλάτη), αλλά αδιαφορεί για τις συνθήκες εργασίας των ιατρών και επιμένουν να ανέχονται ίσως και να είναι οι αρχιτέκτονες της αυτονόμησης όλων των εργαζομένων στο τομέα της παροχής υπηρεσιών (ΣΣ: Η αυτονόμηση όπως έχουμε επισημάνει σε προηγούμενες αναρτήσεις στο Ημερολόγιο Απλά και Κατανοητά έχει επικρατήσει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της καθημερινής ζωής στην Ελλάδα). Παράλληλα επικεντρώνονται στην ασθένεια και αδιαφορούν πλήρως για τη φροντίδα υγείας.

 

Εντελώς πρόσφατα και εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, μικρός σχετικά αριθμός σοβαρών επιστημόνων του τομέα, ασχολήθηκε και την Υγεια, ενώ άγνωστος αριθμός ασχολείται με την έρευνα και την αντιμετώπιση των αιτιών και των συνεπειών της πανδημίας. Μεγάλες ευχαριστίες και έπαινοι αξίζουν σε όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τις υπηρεσίες αντιμετώπισης των ασθενών που προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό.

 

Η κυβέρνηση υποσχέθηκε ενίσχυση του ΕΣΥ, προσέλαβε προσωπικό, διέθεσε περισσότερα χρήματα, υπήρξαν σημαντικές προσφορές από ιδιώτες και τον ιδιωτικό τομέα και μάλλον τα κατάφερε να ανταποκριθεί το περίφημο ΕΣΥ στις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας, που δε λέει να τερματιστεί. Ωστόσο αποφεύγει να μιλήσει για διαρθρωτικές αλλαγές που είναι αναγκαίες για να εξορθολογήσει το σύστημα και να περιοριστούν οι άσκοπες δαπάνες που δε συνεισφέρουν τίποτε στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών (ΣΣ: Έχουμε μιλήσει περισσότερες της μιας φορές στο Ημερολόγιο για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις).

 

Η κυβέρνηση τα κατάφερε πολύ καλά στη στρατηγική εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού και των ευάλωτων πολιτών, χάρις στην ευφυή τακτική της ΕΕ να αντιμετωπίσει την προμήθεια των εμβολίων ως ΕΕ και όχι ως μεμονωμένα κράτη. Ωστόσο στη διαδρομή η χώρα έμεινε πίσω, σε σχέση με τα ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού που πέτυχαν άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ δημιουργήθηκε άγνωστο πως και πως τροφοδοτείται, σημαντικό μέτωπο Ελλήνων πολιτών που αρνούνται να εμβολιαστούν. Η κατάσταση αυτή είναι εύλογο να δημιουργεί έντονο σκεπτικισμό στους ιθύνοντες και να θέτει εμπόδια σε οποιαδήποτε προσπάθεια εξορθολογισμού του ΕΣΥ. Ίσως ομάδες εμπειρογνωμόνων επεξεργάζονται σχέδια, αλλά δεν ανακοινώνεται τίποτε και τίποτε μάλλον δε θα γίνει, πριν εξομαλυνθεί η κατάσταση με τη πανδημία.

 

Στην Ελλάδα υπάρχουν 7 Ιατρικές Σχολές, που όλες μαζί διαθέτουν 1500 μέλη όλων των βαθμίδων (βλέπετε https://simpleandclear.blogspot.com/2021/03/blog-post_20.html ).

 

Είναι κοινός τόπος ότι στις πανεπιστημιακές κλινικές προσφέρεται ιατρικό έργο που σε μεγάλο βαθμό είναι το ίδιο με αυτό που προσφέρεται σε μονάδες του ΕΣΥ. Άλλωστε υπάρχουν και στελέχη του ΕΣΥ που υπηρετούν σε πανεπιστημιακές κλινικές. Η παρουσία των ιατρών του ΕΣΥ καταδεικνύει ότι στις πανεπιστημιακές κλινικές δεν προσφέρονται μόνον εξειδικευμένες υπηρεσίες, αλλά κάθε είδους υπηρεσίες. Θα ήταν ενδιαφέρον να υπάρχουν στατιστικά στοιχεία ή αν υπάρχουν να δημοσιευτεί ποιες είναι οι υπηρεσίες που προσφέρονται από τις πανεπιστημιακές κλινικές και πόσο εξειδικευμένες είναι.

 

Η λογική της παροχής υπηρεσιών τύπου ΕΣΥ από τις πανεπιστημιακές κλινικές είμαστε της άποψης ότι δεν είναι προς το συμφέρον της πολιτείας και των πολιτών.

 

Οι πανεπιστημιακές κλινικές πρέπει να προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες, εν πολλοίς πειραματικές όταν απαιτείται και να κινητοποιούνται οι απολύτως εξειδικευμένες γνώσεις των πανεπιστημιακών ιατρών για την αντιμετώπιση δύσκολων και περίπλοκων καταστάσεων. Οι πανεπιστημιακοί ιατροί πρέπει να επικεντρώνονται στην έρευνα και τη διδασκαλία και την παροχή εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών σε ασθενείς. Φυσικά κανείς δε θα διαφωνήσει σε ένα σύγχρονο μισθολογικό καθεστώς, που θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιοτερότητες λειτουργίας των πανεπιστημιακών κλινικών.

 

Είναι πολύ πιθανόν οι απόψεις μας να προκαλέσουν τη διατύπωση αντίθετων απόψεων και σχολίων. Είναι ευπρόσδεκτος και ο διάλογος και η ανταλλαγή επιχειρημάτων είναι όχι μόνον ευπρόσδεκτη αλλά και αναγκαία.

 

Αναμένουμε λοιπόν.


ΥΓ: Στο ζέον θέμα των Ηλεκτρονικών Φακέλων Υγείας, έχουμε αναφερθεί πολλάκις στο Ημερολόγιο Απλά και Κατανοητά και δεν το θίγουμε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου