Περιβάλλον

Θα πειστούμε ότι οι πολτικοί έχουν σοβαρό πρόγραμμα για το Περιβάλλον μόνον αν δούμε άμεσα εκστρατεία για την απομάκρυνση των πάσης φύσεως σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα (2007)

Κρίση και Προοπτικές ...

Τίποτε δεν θα γίνει αν το κράτος δεν γνωρίζει επακριβώς και ανά πάσα στιγμή τι του γίνεται.
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).

Οι απαιτήσεις των καιρών ...

Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών

- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας



Τόσο απλά ...

«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)


9 Νοεμβρίου 2021

Με αφορμή το άρθρο … Στασιμότητα ή δυνατότητα αναβάθμισης; …

Διαβάζεις το άρθρο του κ. ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΜΟΥΖΗ με τίτλο «Στασιμότητα ή δυνατότητα αναβάθμισης;» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, UPD: 08:05, 08.11.2021 • 08:03)

και είτε μεγαλοφρονείς γιατί εσύ ως απλός πολίτης καταλαβαίνεις τι συμβαίνει και αποφεύγεις να εκτεθείς είτε σε πιάνει δέος και απογοήτευση γιατί όλοι οι αρμόδιοι παραβλέπουν τη πραγματικότητα, εισπράττουν παχυλούς μισθούς χωρίς αξιολόγηση και θέλεις να τους δεις να σέρνονται στα δικαστήρια και την απαξίωση.


Εχουμε μια πρωτοφανή διαρκή «ξηρασία» εισαγωγής νέων εταιρειών στο Χ.Α., που αποτελούν ζωτικό οξυγόνο για την αναπτυξιακή του πορεία. Είναι εντυπωσιακό ότι δεν έχει γίνει ούτε μία εισαγωγή σημαντικής εταιρείας στο Χ.Α. τα τελευταία δέκα χρόνια.

... Υπάρχει έντονος προβληματισμός για την απουσία δυναμικής του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.) τα τελευταία χρόνια. Ο ημερήσιος τζίρος αποτελεί μόνο το 0,1% της κεφαλαιοποίησής του, 30%-40% του ημερήσιου τζίρου γίνεται από τις τραπεζικές μετοχές και 10 μετοχές καλύπτουν το 75% του συνόλου των συναλλαγών. Επιπροσθέτως, ο δείκτης τιμής προς κέρδος (P/E) κυμαίνεται κοντά στο 11, ενώ στην Ευρωζώνη ο αντίστοιχος είναι >16 και στις ΗΠΑ >22. Παράλληλα, η σχέση κεφαλαιοποίησης προς ΑΕΠ κυμαίνεται κοντά στο 35% (π.χ. στις ΗΠΑ στο 287%!), από τους χαμηλότερους στην Ευρωζώνη. Όλα τα παραπάνω …

 

Τα στοιχεία που παρατίθενται το άρθρο είναι εξαιρετικά ανησυχαστικά, συμβαίνουν για χρόνια και ζαμάνια κα δε διαφαίνεται καμιά προσπάθεια θεραπείας ακόμα και από τη σημερινή επιτελική κυβέρνηση. Χρόνια τώρα το Χρηματιστήριο καρκινοβατεί, είναι κολλημένο στα χαμηλά επίπεδα και ανεβοκατεβαίνει μέχρι τις 900 μονάδες συνήθως ευρισκόμενο κάτω από αυτές.

 

Προοπτικές; Μάλλον εξαιρετικά ισχνές να συμμετάσχει και το Χρηματιστήριο στην προσπάθεια για είσοδο της χώρας σε ένα ενάρετο κύκλο οικονομικής εξέλιξης.

 

Κάποια διέξοδος προσφέρεται πρόσφατα με τις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, αλλά δε ξέρουμε αν η προσφορά είναι η ενδεδειγμένη και σίγουρα θα εξαντληθεί μάλλον ταχέως δεδομένου του μικρού αριθμού των εταιρειών που εμπνέουν εμπιστοσύνη και θεωρούνται από τους επενδυτές πολίτες ασφαλείς προορισμοί για διαθέσιμα κεφάλια και επιδίωξη λογικών κερδών.

 

Στην Ελλάδα βρισκόμαστε πάντοτε στο «κάτι γίνεται» και απουσιάζουν οι στρατηγικές κινήσεις και τα επιμελώς επεξεργασμένα δυναμικά προγράμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου