Περιβάλλον

Θα πειστούμε ότι οι πολτικοί έχουν σοβαρό πρόγραμμα για το Περιβάλλον μόνον αν δούμε άμεσα εκστρατεία για την απομάκρυνση των πάσης φύσεως σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα (2007)

Κρίση και Προοπτικές ...

Τίποτε δεν θα γίνει αν το κράτος δεν γνωρίζει επακριβώς και ανά πάσα στιγμή τι του γίνεται.
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).

Οι απαιτήσεις των καιρών ...

Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών

- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας



Τόσο απλά ...

«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)


17 Αυγούστου 2022

Άρχισε η έξοδος από το πετροδολάριο; …

Το αμερικανικό δολάριο αντιπροσώπευε το 59,2% των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων, το 2021. Το ευρώ ήταν δεύτερο με μεγάλη διαφορά (20,5%). Πολύ πιο πίσω η λίρα στερλίνα με 4,7% και το κινεζικό γουάν στο 2,6%. Φαίνεται όμως ότι οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία αποτελούν το έναυσμα για να αλλάξει αυτή η κατάσταση.

Shutterstock

Μέχρι σήμερα, το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη Ρωσία ήταν ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο εξακολουθούν να τιμολογούνται σε δολάρια (πετροδολάρια) ως επί το πλείστον, παγκοσμίως. Αυτό θέτει σε κίνδυνο κάθε αγοραστή ρωσικών εμπορευμάτων, που φοβάται ότι θα τον επισκεφτούν μέσα στη νύχτα οι αμερικανικές αρχές, με την κατηγορία της παραβίασης των δυτικών κυρώσεων, μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Ξαφνικά όμως -και λόγω των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία-, χώρες όπως η Τουρκία, η Ουγγαρία και η Ινδία αρχίζουν πλέον να μην πληρώνουν τη ρωσική ενέργεια με δολάρια, αλλά με ρούβλια.

Η Ινδία αύξησε μαζικά τις αγορές της από τη Ρωσία - πιθανώς και επειδή οι εταιρείες ενεργούν ως μεσάζοντες για να πουλήσουν το ρωσικό πετρέλαιο στην Ευρώπη με υψηλό κόστος. αναφέρει ο Guardian. Σύμφωνα με την Ουκρανική, Kiev Post, η Ιταλία και η Τουρκία κερδίζουν επίσης καλά χρήματα από τη μεταπώληση ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη … (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022 19:30).


Διαβάσαμε το άρθρο του κ. Μιχάλη Ψύλου και μας έκαναν εντύπωση τα στοιχεία που παραθέτει.

 

Ούτε λίγο ούτε πολύ ΕΕ και τις ΗΠΑ παρουσιάζονται ως αδύναμες οντότητες να εφαρμόσουν στην πράξη τις κυρώσεις που έχουν αποφασίσει να επιβάλλουν στη Ρωσία του Πούτιν, ενώ ταυτόχρονα τρίτες χώρες όπως η Ινδία και η Τουρκία, αλλά και δυτικές όπως η Ιταλία, επεμβαίνουν, χωρίς καμία αναστολή και εκμεταλλεύονται τη κατάσταση με μόνο στόχο τα άμεσα κέρδη. Παραβιάζοντας διεθνείς συμφωνίες μακροπρόθεσμους στόχους. Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται …

 

Θα πει κάποιος κυνικός ότι παρεμβαίνουν άλλοι λόγοι, όπως γεωπολιτικοί, αλλά και λογικές της ελεύθερης αγοράς και του καπιταλιστικού συστήματος και ιδού το αποτέλεσμα.

 

Αν σκεφτούμε λίγο περισσότερο, θα καταλήξουμε ίσως στο συμπέρασμα ότι οι εποπτικές αρχές και οι διεθνείς συμβάσεις είναι ατελείς ή απροετοίμαστες να αντιμετωπίσουν τη σημερινή ζοφερή κατάσταση.

 

Πρέπει μέσω του ΟΗΕ να επανεξεταστούν τα δημόσια αγαθά και να επαναδιατυπωθούν οι  διεθνείς κανόνες που θα περιορίζουν την ελεύθερη αγορά και τα χρηματιστηριακά κέρδη εις βάρος του Πλανήτη Γη. Και των πολιτών και ιδιαίτερα αυτών που είναι νομοταγείς δε κλέβουν, δε διαπλέκονται, δε διαφθείρουν και ούτε είναι διεφθαρμένοι και εκείνων που διαβιούν κάτω από πολύ δύσκολες πολιτικά και οικονομικά συνθήκες. Τα θέματα αυτά έχουμε επισημάνει ήδη στο Ημερολόγιο Απλά και Κατανοητά.

 

Αν δεν αναληφθούν πρωτοβουλίες χωρίς καθυστερήσεις και δεν ληφθούν άμεσα σοβαρά, λογικά και αναγκαία μέτρα, οι εκρήξεις θα είναι προς των πυλών.

 

Τα ονόματά τους: περιβαλλοντική κρίση, επισιτιστική κρίση, υπερκατανάλωση,   μεταναστευτικό, φτώχεια, προκλητικός πλούτος, θρησκευτικός φονταμενταλισμός, …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου