Περιβάλλον

Θα πειστούμε ότι οι πολτικοί έχουν σοβαρό πρόγραμμα για το Περιβάλλον μόνον αν δούμε άμεσα εκστρατεία για την απομάκρυνση των πάσης φύσεως σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα (2007)

Κρίση και Προοπτικές ...

Τίποτε δεν θα γίνει αν το κράτος δεν γνωρίζει επακριβώς και ανά πάσα στιγμή τι του γίνεται.
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).

Οι απαιτήσεις των καιρών ...

Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών

- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας



Τόσο απλά ...

«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)


Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022

Με αφορμή το άρθρο … «Η κάθοδος των τριάκοντα» …

Διαβάσαμε το άρθρο του εξαιρετικού κ. Πάσχου Μανδραβέλη στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 11ης Νοέμβριου 2022.

 

Σχολιάζει θετικά την επίσκεψη εκπροσώπων 30 πανεπιστημίων των ΗΠΑ οι οποίοι διερευνούν τις προϋποθέσεις συνεργασίας με Ελληνικά ΑΕΙ. Η προσπάθεια άρχισε από τη κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2019 και αυτό είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την επικείμενη  - αν όλα πάνε καλά - συνεργασία.

 

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ελληνικά ΑΕΙ είναι πολλά, τεχνικά και θεσμικά, κοινωνικά (ας τα χαρακτηρίσουμε έτσι, αλλά αντικειμενικότερα πρόκειται για προβλήματα αλητείας), με το μείζον να είναι απαράδεκτες νοοτροπίες καθηγητών τους. Δε διακρίνονται για καινοτόμο σκέψη και την αποδοχή του τρόπου λειτουργίας των ιδρυμάτων σε συνάφεια με αυτή που έχει καθιερωθεί και υπάρχει στις ΗΠΑ και τις άλλες δυτικές χώρες.

 

Ο μόνος πραγματικός εκσυγχρονισμός στα ελληνικά ΑΕΙ από το 1981 και εντεύθεν, υπήρξε το ΠΔ 432 του 1981 περί Ειδικών Λογαριασμών Διαχειρίσεως Κονδυλίων Ερεύνης (ΕΛΚΕ, περισσότερα στο Ημερολόγιο Απλά και Κατανοητά). Κανείς όμως δεν αναφέρεται σε αυτούς και μάλιστα γίνεται καθημερινός πόλεμος εκ των έσω. Απόδειξη είναι οι πολλές μεταβολές στο αρχικό ΠΔ με Νόμους που ψηφίστηκαν από τη Βουλή, με πρωτοβουλίες των υπουργών Παιδείας (προφανώς κατόπιν απαιτήσεων σκοτεινών παραγόντων και αδιαφανών διεργασιών με επικεφαλής καθηγητές) αλλά και των κυβερνήσεων συνολικά Ευτυχώς τίποτε μεχρι τώρα δεν μπόρεσε να τους καταργήσει και έτσι αναπνέει ακόμα σταθερά, έστω και με συγκρατημένη αισιοδοξία, η Έρευνα στα ελληνικά ΑΕΙ.

 

Το ΠΔ Πολεμήθηκε και πολεμιέται (δεκάδες είναι οι τροποποιήσεις με νόμους) κάθε στιγμή, ενώ επώνυμοι έχουν βάλει χέρι στα έσοδα των ΕΛΚΕ (αδιαφανώς), παρά τους ελέγχους Ορκωτών Λογιστών. Υποστηρίζουμε ότι παρόμοια σχήματα μπορούν να γίνουν και για άλλες δραστηριότητες εντός του σημερινού καθεστώτος! Αυτοί που έχουν αποφασίσει να ενεργοποιήσουν τις συνεργασίες με τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ (προς το παρόν) ας το έχουν υπόψη τους.

 

Αλλά το γεγονός ότι η όλη προσπάθεια γίνεται εκ των άνω, μας προβληματίζει και ίσως το ευκολότερο πρόβλημα που θα ανακύψει είναι χρονικής φύσεως.

 

Ευχόμαστε όμως όλα να πάνε καλά και να δημιουργηθούν νέες καλές ευκαιρίες για τους φερέλπιδες νέους της Ελλάδος. Τα μέσα που τους παρέχει το εδώ σύστημα είναι πενιχρά σε σχέση με τις εξαιρετικές προοπτικές που διανοίγονται ακόμα, σε όσους νοιώθουν ικανοί και αποφασισμένοι να ξενιτευτούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: