Περιβάλλον

Θα πειστούμε ότι οι πολτικοί έχουν σοβαρό πρόγραμμα για το Περιβάλλον μόνον αν δούμε άμεσα εκστρατεία για την απομάκρυνση των πάσης φύσεως σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα (2007)

Κρίση και Προοπτικές ...

Τίποτε δεν θα γίνει αν το κράτος δεν γνωρίζει επακριβώς και ανά πάσα στιγμή τι του γίνεται.
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).

Οι απαιτήσεις των καιρών ...

Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών

- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας



Τόσο απλά ...

«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)


Δευτέρα 17 Απριλίου 2023

Δωρεάν μαθήματα σε ανθρώπους που δεν κατανοούν τα κείμενα …

ΓΙΑΚΟΥΜΠ ΓΙΑΒΟΡΟΒΣΚΙ* Η Ελλάδα χρειάζεται ένα στρατηγικό κράτος

Η πρόταση των Μπλερ και Χέιγκ για τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν τα οφέλη της τεχνολογίας και να μετουσιώσουν το όραμά τους σε πράξη

Οι μαθητές Λυκείου σε ποσοστό 95% εμπιστεύονται στα φροντιστήρια την προετοιμασία τους για τις εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αντί να αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες. [ΙΝΤΙΜΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ]

Η τεχνολογία και η επιστήμη αποτέλεσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας του ανθρώπου τις κυριότερες πηγές προόδου και ανάπτυξης. Το σημείο στο οποίο το εγχείρημα γίνεται δύσκολο είναι στην ανεύρεση των τρόπων μέσω των οποίων μπορούν οι κυβερνήσεις να αξιοποιήσουν τα οφέλη της τεχνολογίας και να μετουσιώσουν το όραμά τους σε πράξη … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΟΨΗ, 14.04.2023 • 07:28).

Τα λένε, τα ξαναλένε, εμείς το χαβά μας. Και έχουμε μάθει να μην ακούμε κανένα.

Μετείχαμε τη δεκαετία του 1980, επί ΝΔ και επί ΠΑΣΟΚ σε όλες τις προσπάθειες αναβάθμισης της Ε&Τ και τις επιστημονικές της δραστηριότητες, στα πλαίσια της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στην Ελλάδα.

Θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει την αποτυχία σχεδόν πλήρη και αποκρουστική.

Αν με ρωτήσετε ποιο ήταν το καθοριστικό γεγονός που απέτρεψε τις προφανείς και αποτελεσματικές προσεγγίσεις στο θέμα, θα πω ευθαρσώς τα ρουσφέτια και οι πολιτικές υπέρ των δικών μας προσώπων.

Τότε, αλλά ακόμα και σήμερα προηγούνται στις κυβερνητικές πολιτικές η ίδρυση φορέων, με επί κεφαλής δικά μας παιδιά (άσχετα ακόμα και αν είναι και «επιστήμονες» στο τέλος της επαγγελματικής τους διαδρομής) και όχι η δρομολόγηση προγραμμάτων με συγκεκριμένους στόχους, προϋπολογισμούς, χρονοδιαγράμματα και αυστηρούς κανόνες αξιολόγησης προς πάσα κατεύθυνση,

Μια από τις πρώτες διευθετήσεις που κλήθηκαμε να υπηρετήσουμε ήταν οι "προϋπολογισμοί μηδενικής βάσεως" στους εποπτευόμενους από τη ΓΓΕΤ ερευνητικούς φορείς. Οι επί κεφαλής των φορέων πολέμησαν μανιωδώς τις προσπάθειες. Ακόμα και τώρα κανείς δε μιλά για αυτούς.

Η μόνη καινοτομία που έγινε δυνατόν να υλοποιηθεί – και είμαστε απόλυτα υπερήφανοι για αυτή, παρά το γεγονός ότι αποσιωπάται από όλους τους ταγούς του τομέα και τους παρατρεχάμενους των κυβερνήσεων και στυλοβάτες του συστήματος, σημερινούς και προηγούμενους- ήταν το ΠΔ 432 του 1982, «Πέρι Διαχειρίσεως Κονδυλίων Ερεύνης» (περισσότερα στο Ημερολόγιο Απλά και Κατανοητά).

Στο ΗΑ&Κ έχουμε υποδείξει προτάσεις για την αναβάθμιση του τομέα Ε&Τ, αλλά πάντοτε προσκρούουμε στην αδιαφορία και την ανικανότητα των αρμοδίων να κατανοήσουν τη σημασία του τομέα για την ανάπτυξη και την ένταξη της χώρας σε ενάρετο κύκλο αξιοκρατίας, καινοτομίας και ευημερίας.

Υπάρχει και αρμόδιος υφυπουργός, γόνος άλλου πολιτικού εκ Κορινθίας αν δεν απατώμαι. Έργο; Ερευνώ και δεν ευρίσκω …

Δεν υπάρχουν σχόλια: