Περιβάλλον

Θα πειστούμε ότι οι πολτικοί έχουν σοβαρό πρόγραμμα για το Περιβάλλον μόνον αν δούμε άμεσα εκστρατεία για την απομάκρυνση των πάσης φύσεως σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα (2007)

Κρίση και Προοπτικές ...

Τίποτε δεν θα γίνει αν το κράτος δεν γνωρίζει επακριβώς και ανά πάσα στιγμή τι του γίνεται.
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).

Οι απαιτήσεις των καιρών ...

Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών

- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας



Τόσο απλά ...

«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)


Δευτέρα 3 Απριλίου 2023

Νέα μισθολόγια … νέες περιπέτειες …

Πρόσφατα η επιτελική κυβέρνηση αύξησε τον κατώτερο μισθό. Νια αυτόν που δίνει ο ιδιωτικός τομέας, δηλαδή οι επιχειρήσεις που λογικά πρέπει να έχουν τη δική τους στρατηγική και να συνάδει με το παρόν και το μέλλον της επιχείρηση εφόσον όλα γίνονται διαφανώς, βάσει των νόμων και με συνέπειες στις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης.

Στο δημόσιο τομέα όμως γίνεται της μουρλής. Μεγάλες απολαβές, πλήρης απουσία αξιολόγησης, αδυναμία παρακολούθησης του έργου που προσφέρει ο κάθε υπάλληλος, η αυτονόμηση όλων έχει λάβει καταστροφικές διαστάσεις και η μονιμότητα έχει καταντήσει εθνική καταστροφή. Και όμως ο κ. πρωθυπουργός υπόσχεται και εκεί αυξήσεις.

Η λογική λέει ότι ασφαλώς η κυβέρνηση πρέπει να διαθέτει μηχανισμούς προσδιορισμού των μισθολογίων των υπάλληλων που δραστηριοποιούνται και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Αλλά ποιος άραγε είναι ο μηχανισμός προσδιορισμού των εύλογων απολαβών; Γνωρίζει κανείς;

Στο παρελθόν έχουμε επισημάνει στο Ημερολογίου Απλά και Κατανοητά στοιχεία που μπορούν και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στους σχεδιασμούς και τους υπολογισμούς.

Πρόσφατα ασχοληθήκαμε με το θέμα και επαναλάβαμε την βασική φιλοσοφία των αναθεωρήσεων των μισθών …
 

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Διαπιστώσεις, πραγματικότητα και στρατηγικές …

 Ειδικότερα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κυρίως οι εξής παράγοντες και κανόνες (επανάληψη για πολλοστή φορά. Σχετικές αναρτήσεις στο Ημερολόγιο Απλά και Κατανοητά…): 

  • -        Οι θέσεις και οι αμοιβές, είναι για συγκριμένες χρονικές περιόδους και ποτέ μόνιμες
  • -        Δεν διορίζονται πλέον μόνιμοι (διορισμοί 2 τριετιών με συμβάσεις και με αξιολόγηση και μετά μετατροπή σε αορίστου χρόνου (η διοίκηση πάντοτε αιτιολογεί τυχόν απολύσεις και δεν είναι αυτόματες)
  • -        Τα μισθολόγια αντιστοιχούν στο παραγόμενο έργο (θέση, αξιολόγηση, επιδόσεις, …)
  • -        Οι αυξήσεις/χρονοεπιδόματα είναι έξυπνες (όχι γραμμικές) και όχι με τα χρόνια προϋπηρεσίας (μεγάλες όταν οι πολίτες έχουν παιδιά και άρα μεγάλες υποχρεώσεις, μέχρις ενηλικιώσεως)
  • -        Η αναθεωρήσεις αμοιβών γίνονται κατόπιν γραπτών αιτημάτων και τεκμηρίωσης
  • -        Κανόνας: Τι θα μου δώσεις. Αυτό πρέπει να είναι το κύριο επιχείρημα της διοίκησης στα αιτήματα αυξήσεων
  • -        Καταργούνται ορισμένα επαγγέλματα (καθαρίστριας, εποχικού πυροσβέστη, σκουπιδιάρη, κα.)

 Και τώρα εν όψει εκλογών η τακτική είναι «δώσε και μένα μπάρμπα» και όχι η τεκμηριωμένη, επιστημονική και κοινωνική προσέγγιση στο θέμα. 

Τα κόμματα και οι κυβερνήσεις μάλλον πρέπει να φοιτήσουν εκ νέου σε σχολεία που προσφέρουν γνώσεις και βασικές δεξιότητες του κυβερνάν και όχι να λαμβάνουν αποφάσεις κατά το συμφέρον τους και να κάνουν συνήθως και μόνον δουλειές του ποδαριού. Αυτές που κάθε τόσο αναγκάζονται να αναθεωρήσουν με νέους νόμους –  συνήθως νυχτερινές τροπολογίες - και πάει λέγοντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: