Associated Press |
H τεχνητή νοημοσύνη θα μεταμορφώσει τη ζωή παντού στον πλανήτη μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, εκτιμά ο συνιδρυτής της Microsoft και ένθερμος υποστηρικτής της ασφαλούς χρήσης της πρωτοποριακής τεχνολογίας, Μπιλ Γκέιτς.
Σε συνέντευξή του στο CNN, δεν παραβλέπει τους φόβους για κατάργηση θέσεων εργασίας αλλά επισημαίνει πως, ιστορικά, με κάθε νέα τεχνολογία πρώτα εκφράζονται οι ανησυχίες και στη συνέχεια διαφαίνονται οι νέες ευκαιρίες. «Οπως συνέβη με την παραγωγικότητα της γεωργίας το 1900, ο κόσμος έλεγε “τι θα κάνουν οι άνθρωποι;” Στην πραγματικότητα, δημιουργήθηκαν πολλά νέα πράγματα, πολλές νέες κατηγορίες θέσεων εργασίας και είμαστε πολύ καλύτερα από ό,τι όταν όλοι έκαναν αγροτικές εργασίες. Ετσι θα γίνει και σε αυτή την περίπτωση». Ο Γκέιτς προβλέπει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα κάνει τη ζωή όλων ευκολότερη, δίνοντας ως παράδειγμα τον κλάδο της ιατρικής όπου η Α.Ι. θα βοηθήσει τους γιατρούς με το τυπικό – γραφειοκρατικό σκέλος. «Είναι μέρος της δουλειάς που δεν τους αρέσει και μπορούμε να το κάνουμε πολύ αποτελεσματικό» … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 17.01.2024 • 21:01).
Μοιάζει λογικό να προσέξουμε όλοι αυτά που λέει ο κ. Γκέιτς.
Περισσότερο όμως όλων τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα, η βιομηχανία και η δημόσια διοίκηση.
Και δυστυχώς δεν ακούμε τίποτε από τις πλευρές αυτές. Κοιμούνται ή εργάζονται σιωπηλά και ελπίζουμε αποτελεσματικά; Ασφαλώς και η οικονομία εν γένει είναι λογικά ενήμερη των προκλήσεων και μάλλον θα εργάζεται για την απόκτηση εμπειριών και κατάστρωσης σχεδίων αξιοποίησης και εκμετάλλευσης. Εκείνοι που προφανώς δεν ασχολούνται, πλην ίσως μερικών εξαιρέσεων είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ειδικό θέμα για την Ελλάδα, που όμως φαίνεται να μην απασχολεί ΚΑΝΕΝΑ!
Εμείς προσπαθήσαμε να αξιοποιήσουμε τις δωρεάν εκδόσεις των ChαtGPT 3.5, τη Monica και το Bard για να διερευνήσουμε τις δυνατότητες της τεχνολογίας, αλλά και να βοηθηθούμε στο σχεδιασμό μιας νέας προτάσεως που αφορά τη ευρύτερη «πόλη των Αθηνών». Τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά, γενικόλογα και αόριστα.
Ίσως οφείλονται στην μη επαρκή κατανόησή μας των δυνατοτήτων των τεχνολογιών ή την αδυναμία μας αξιοποιήσεώς των σε ικανοποιητικό επίπεδο. Ίσως οφείλονται στο γεγονός ότι τα διαθέσιμα στοιχεία για την Ελλάδα σε όλους τους τομείς είναι ανεπαρκή ή δυσεύρετα (τα κρατούν κάποιοι αρμόδιοι ως εθνικά μυστικά- γιατί άραγε;). Πάντως θα συνεχίσουμε όμως να προσπαθούμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου