Περιβάλλον

Θα πειστούμε ότι οι πολτικοί έχουν σοβαρό πρόγραμμα για το Περιβάλλον μόνον αν δούμε άμεσα εκστρατεία για την απομάκρυνση των πάσης φύσεως σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα (2007)

Κρίση και Προοπτικές ...

Τίποτε δεν θα γίνει αν το κράτος δεν γνωρίζει επακριβώς και ανά πάσα στιγμή τι του γίνεται.
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).

Οι απαιτήσεις των καιρών ...

Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών

- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας



Τόσο απλά ...

«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)


Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024

Η μισή Ελλάδα ζει στο 4% της επικρατείας …

Το τετραπλό πλήγμα από την υπερβολικά άνιση κατανομή του πληθυσμού και το στοίχημα της αποκέντρωσης

Η υπερσυγκέντρωση πληθυσμού στην Αττική συνδυάστηκε με διαχρονικές αποτυχίες της πολιτείας στον σχεδιασμό μιας βιώσιμης μεγαλούπολης. Σήμερα, ούτε η δημογραφική κρίση είναι σε θέση να αντιστρέψει τα πληθυσμιακά μεγέθη του λεκανοπεδίου. [INTIME NEWS]

Η υπερσυγκέντρωση σε εξαιρετικά περιορισμένο χώρο της επικρατείας καθιστά ανυπόφορες τις συνθήκες διαβίωσης στην Αττική και απειλεί με ερημοποίηση την περιφέρεια. Ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας κατοικεί μόλις στο 4,3% της επικρατείας. Το 50% του πληθυσμού αντιστοιχεί σε 5.241.300 άτομα. Το πρόβλημα εντείνουν η κλιματική κρίση και ο τρόπος με τον οποίο διαχρονικά (δεν) σχεδιάστηκε ο αστικός ιστός. Τη λύση προσφέρουν οι πρακτικές βιωσιμότητας στο λεκανοπέδιο και κυρίως η πληθυσμιακή αποκέντρωση μέσω της περιφερειακής ανάπτυξης· εγχείρημα εύκολο στη διατύπωση, δύσκολο στην εφαρμογή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με βάση την απογραφή του 2021, το 50% του πληθυσμού της χώρας είναι συγκεντρωμένο στο 4,3% της επικρατείας και το 80% στο 25,2% … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 04.01.2024 • 1254).
 

Τώρα ανακάλυψαν οι ειδικοί το τεράστιο πρόβλημα της «Αθήνας», δηλαδή της Αττικής; Αλλά και της Ελλάδος ολόκληρης; 


Τόσα χρόνια – μετά το 1950-60 το μυωπικό πολιτικό σύστημα, εκμεταλλευόμενο την αναγκη για ασφάλεια, μετά το τραγικό εμφύλιο πόλεμο και τις διώξεις της δεξιάς, ενθάρρυνε την αστυφιλία και δε σταμάτησε ούτε καν αναρωτήθηκε τι τέρας πάμε να φτιάξουμε και κατά πόσο οι επιλογές των κρατούντων για εκλογική επικράτηση θα δημιουργούσαν το σημερνό χάος. 


Δυστυχώς η σημερινή επιτελική κυβέρνηση δεν έχει καμιά πρόθεση να ασχοληθεί με το θέμα, και όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν ετοιμάζουν την «Αθηνοποίση» και της εναπομείνασας περιβαλλοντικά ακόμα ακμαίας Ανατολικής Αττικής. Στις 9 Ιανουαρίου 2023, πριν ακριβώς ένα έτος κάναμε μια ρηξικέλευθη πρόταση στην ανάρτηση που ακολουθεί:


Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

Με αφορμή την είδηση:Νέα έργα 3 δισ. αλλάζουν την όψη της Αττικής … (Ι)


Η πρότασή μας πήγε σε όλους τους αρμοδίους και στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά κανένας δε μας τίμησε με μια έστω και αρνητική απάντηση ή ότι έλαβαν το μήνυμα. Προφανώς και θα το έλαβαν αλλά αμφιβάλλουμε αν το κατανόησαν, μια και αντιστρατεύεται στις εκλογικές τους στρατηγικές επιλογές και στη λογική μαυρογυαλούρων που τους διακρίνει.


 Παρά τις προσπάθειες μας επί ένα έτος δε βρήκαμε συνομιλητές με τους οποίους θα μπορούσαμε να συνομιλήσουμε σοβαρά για το θέμα.


 Ίσως ο νέος δήμαρχος Αθηναίων κ. Χαρης Δούκας, θα μπορούσε να προσκαλέσει «Αθηναίους» και τη κυβέρνηση να συμμετάσχουν σε έναν δημοκρατικό και σοβαρό διάλογο. Πρέπει να ακουστούν διαφορετικές απόψεις και στρατηγικές. Το θέμα δεν είναι απλό και οι σχετικές διεργασίες θα είναι μακροχρόνιες και πρέπει να είναι συναινετικές.


 Και ο νοών νοείτω …

Δεν υπάρχουν σχόλια: