Περιβάλλον

Θα πειστούμε ότι οι πολτικοί έχουν σοβαρό πρόγραμμα για το Περιβάλλον μόνον αν δούμε άμεσα εκστρατεία για την απομάκρυνση των πάσης φύσεως σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα (2007)

Κρίση και Προοπτικές ...

Τίποτε δεν θα γίνει αν το κράτος δεν γνωρίζει επακριβώς και ανά πάσα στιγμή τι του γίνεται.
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).

Οι απαιτήσεις των καιρών ...

Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών

- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας



Τόσο απλά ...

«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)


15 Φεβρουαρίου 2020

Η συμβολή των πανεπιστημίων στην αντιστροφή του «brain drain» …

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών ιδρύθηκε το 1837 στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος, και μαζί με τα άλλα πανεπιστήμια, βρέθηκε εξαρχής στο επίκεντρο των κοινωνικοοικονομικών αλλαγών του τόπου. Η ανάπτυξη της χώρας σε όλα τα επίπεδα βασίστηκε και σε εξειδικευμένες, καινοτόμες γνώσεις από επιστήμονες με στοχοπροσήλωση και δημιουργικότητα, που προέρχονταν από την τριτοβάθμια εκπαίδευσή μας. 


Πολλά από όσα θεωρήθηκαν στην εποχή τους πρωτοποριακές εφαρμογές ή προτάσεις, προήλθαν από τα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα ή «ξεπήδησαν» από πανεπιστημιακά εργαστήρια και κλινικές … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ, 11.02.2020 : 07:45).


Διαβάσαμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το άρθρο του εξαιρετικού και μοναδικού και παγκοσμίως αναγνωρισμένου επιστήμονος και ερευνητού (κατά την εφημερίδα ΚΘΗΜΕΡΙΝΗ) και προσήλθαμε στην ανάγνωση με την ελπίδα ότι θα μας αποκαλύψει στρατηγικές, ενέργειες και προγράμματα, με ήδη θετικά αποτελέσματα και αναγνώριση.

Άλλωστε ο κ. καθ., ιατρός ο ίδιος, ηγείται εδώ και πολλά χρόνια ενός Πανεπιστημίου που διαθέτει τη μεγαλύτερη Ιατρική Σχολή της Ελλάδος με περισσότερα από 500 μέλη ΔΕΠ.  Μια μοναδική περίπτωση και προφανώς πολύ σημαντικά ερείσματα σε τομείς όπως η παράγωγή υψηλού επιπέδου επιστημόνων και πανεπιστημιακή σχολή υποδοχής εξαιρετικών ερευνητών, ιατρών και πρωτοπόρων θεραπειών και καινοτόμων πρακτικών. ¨Όπως αυτών που συναντά εύκολα κανείς στις πολλές πανεπιστημιακές κλινικές.

Δυστυχώς και πάλι το άρθρο περιορίζεται σε ευχολόγια, ενώ απουσιάζουν τα έργα και η σύγχρονη οργάνωση του πανεπιστημίου, ώστε να ανταπεξέλθει στις σημερινές προκλήσεις και να συμβάλλει αποφασιστικά στην επάνοδο των «ασώτων» υιών.

Προτείνουμε και πάλι τα ΑΕΙ να προσλάβουν διαχειριστές (μάνατζερ) από τη αγορά και οι πρυτανικές αρχές να περιοριστούν στα ακαδημαϊκά τους καθήκοντα. Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που ένας καλός επιστήμονας είναι και καλός διαχειριστής και ανεξάρτητος επιρροών και προσωπικών θεωρήσεων του λειτουργήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου