Περιβάλλον

Θα πειστούμε ότι οι πολτικοί έχουν σοβαρό πρόγραμμα για το Περιβάλλον μόνον αν δούμε άμεσα εκστρατεία για την απομάκρυνση των πάσης φύσεως σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα (2007)

Κρίση και Προοπτικές ...

Τίποτε δεν θα γίνει αν το κράτος δεν γνωρίζει επακριβώς και ανά πάσα στιγμή τι του γίνεται.
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).

Οι απαιτήσεις των καιρών ...

Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών

- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας



Τόσο απλά ...

«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)


Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Παράταση στο διαγωνισμό για το έργο - ΣΔΙΤ για το Κέντρο Έρευνας της Ακαδημίας Αθηνών ...


Την πρώτη του παράταση πήρε ο διαγωνισμός για το το κτιριακό έργο-ΣΔΙΤ για το Ίδρυμα Ιατροβιολογικου Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Αρχή είναι το ίδιο το ΙΙΒΕΑΑ. Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 89εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 71,8εκατ.ευρώ). 


Πρόκειται για σύγχρονη, state-of-the-art, κτιριακή εγκατάσταση υψηλών τεχνικών προδιαγραφών, συνολικού ενδεικτικού εμβαδού 23.000 τ.μ., με σκοπό την επίτευξη δυναμικής συνέργειας μεταξύ ακαδημαϊκών και επιχειρηματικών φορέων προς νέες εφαρμογές και καινοφυείς (start-ups) επιχειρήσεις.

Επίσης, αφορά στην ανακατασκευή του Λομβερδείου κτιρίου, που βρίσκεται στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία», για τη δημιουργία μονάδας κλινικών μελετών, συνολικού εμβαδού 555 τ.μ. … (ypodomes.com/, 12 Μαρτίου 2020).


Μας λένε γκρινιάρηδες, αλλά τα πρόβλημα δεν είμαστε εμείς αλλά ο τρόπος λειτουργίας του κράτους. Ο καθένας κάνει ότι θέλει και οι υπηρεσίες του κράτους τον υποστηρίζουν (αλήθεια με ποια κριτήρια, ποιο όφελος, με εντολές ποίων;).

Έτσι λοιπό γίνεται και το νέο κτήριο. Όπως έγινε το παλιό του πολυπράγμονα καθηγητή Σκαλκέα χωρίς να το πάρει χαμπάρι κανένας. Ευτυχώς φαίνεται να εκτελεί καλό επιστημονικό έργο αν και φαίνεται να μην λογοδοτεί σε κανένα, να μην υπάρχει διαφάνεια στις δοσοληψίες του, να έχει επεκταθεί σε δραστηριότητες εκτός του αρχικού του σκοπού και να κινείτο με άνεση και αποτελεσματικότητα εντός των μηχανισμών του κράτους επιτυγχάνοντας ότι επιθυμεί.

Ασφαλώς όλοι μας νιώθουμε καλά όταν ακούμε για επιτυχίες και χώρους ευδοκίμησης νέων Ελλήνων επιστημόνων.

Όμως το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΕΑΑ) παρόλο ότι είναι προϊόν του συστήματος έχει αυτόνομη πορεία και άνετη  χρηματοδότηση.

Αλλά με ποιες άραγε διαδικασίες χρηματοδοτήθηκε η κατασκευή του;  Ποιες είναι οι σημερινές πηγές χρηματοδοτήσεώς του; Πως σχετίζεται με τις προσπάθειες της χώρας για την ανάπτυξη της έρευνας και της τεχνολογίας; Έχει το δικαίωμα της διενέργειας διαγνωστικών εξετάσεων με αποζημίωση (π.χ. με PET); Πως πήρε άδεια να κατασκευαστεί εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου; Πως εξασφάλισε πρόσβαση από τον δήμο Παπάγου, κατασκευάζοντας δρόμο και καταστρέφοντας μεγάλο αριθμό πεύκων (δάσος, την οποία και μάλλον δεν χρησιμοποιεί).;

Είναι σίγουρο ότι υπάρχουν και πολλά άλλα ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων. Έτσι για να γίνει κατανοητό και να αποκαλυφθέι τι σημαίνει σύστημα, αδιαφανείς διαδικασίες, φιλικές σχέσεις και διαπλοκή (έστω και αν το αποτέλεσμα είναι μάλλον θετικό, αλλά  αγνώστων διαστάσεων).

Τώρα θα κατασκευαστεί νέο μεγάλο κτήριο για την έρευνα. Οι πηγές χρηματοδότησης δεν είναι γνωστές, όπως άγνωστοι στους πολίτες είναι και οι πρωταγωνιστές της νέας αυτής επέκτασης.

Η παρουσία ερευνητικών δραστηριοτήτων εντός του Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών είναι μάλλον ευπρόσδεκτη και συνάδει με τους σκοπούς του Πάρκου. Ωστόσο δεν είναι δυνατόν στη Ελλάδα του 2020 να υπάρχει μια τέτοια όαση, όταν οι υποδομές του ΕΣΥ και οι σχετικές του πανεπιστημίου Αθηνών, με τους μηχανισμούς των οποίων συνεργάζεται στενά το ΙΙΒΕΕ παραμένουν μέτριες έως απαράδεκτες. Η λογική λέει ότι όλες οι υποδομές του συστήματος Ε&Τ του τομέα της Υγείας πρέπει να είναι άριστες.

Αλλά και για το πάρκο θα θέλαμε να δούμε ένα συνολικό (πείτε τον και κεντρικό) σχεδιασμό, καινοτόμο και αποτελεσματικό για τους σκοπούς της Υγείας και του Πολιτισμού και όχι μεμονωμένες δραστηριότητές ομάδων που επηρεάζουν το πολιτικό σύστημα και  του παρέχει ότι επιθυμεί. Ποιος μπορεί να αποκλείσει ότι όλα γίνονται με το αζημίωτο φυσικά και χωρίς τον λογικά απαραίτητο κοινωνικό έλεγχο και λογοδοσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου