Περιβάλλον

Θα πειστούμε ότι οι πολτικοί έχουν σοβαρό πρόγραμμα για το Περιβάλλον μόνον αν δούμε άμεσα εκστρατεία για την απομάκρυνση των πάσης φύσεως σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα (2007)

Κρίση και Προοπτικές ...

Τίποτε δεν θα γίνει αν το κράτος δεν γνωρίζει επακριβώς και ανά πάσα στιγμή τι του γίνεται.
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).

Οι απαιτήσεις των καιρών ...

Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών

- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας



Τόσο απλά ...

«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)


Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Τεχνοβλαστοί … καινοτομία και ανάπτυξη …

 Διαβάσαμε το ενδιαφέρον ως συνήθως,  άρθρο του κ. Αρίστου Δοξιάδη, στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 26ης Φεβρουαρίου 2023, με τον τίτλο «Τεχνοβλαστοί».  

 … Αρκεί ένας νόμος για να δημιουργήσει δυναμική ανάπτυξη σε έναν τομέα που ήταν στάσιμος επί δεκαετίες; Αν έρθει την κατάλληλη στιγμή και από τους κατάλληλους ανθρώπους, ναι. Αυτό σκέφτηκα με αφορμή μια εκδήλωση για τους τεχνοβλαστούς, που συνδιοργάνωσαν τα υπουργεία Ανάπτυξης και Παιδείας.

Τεχνοβλαστοί (spin-offs) είναι οι εταιρείες που ιδρύονται για να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα έρευνας από ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια. Από τα κέρδη τους (αν υπάρξουν) ωφελούνται οικονομικά τα ιδρύματα και οι ερευνητές, με διάφορους τρόπους: είτε γίνονται μέτοχοι στην εταιρεία ως αντάλλαγμα για τη διανοητική ιδιοκτησία και τεχνογνωσία που εισφέρουν είτε εισπράττουν ποσοστό από τα έσοδα με βάση συμφωνία παραχώρησης δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας είτε μερικοί ερευνητές εργάζονται στην εταιρεία με μερική απασχόληση είτε τα εργαστήρια παρέχουν αμειβόμενες υπηρεσίες στην εταιρεία.

Ίσως ο κ. Δοξιάδης έχει απομείνει ο μόνος Έλλην που μιλά σοβαρά δημοσίως για καινοτομία, ανάπτυξη, θεσμικό πλαίσιο, πρωτοβουλίες, διεργασίες βάσεως και συγκεκριμένα αποτελέσματα, που δείχνουν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση στην προσπάθεια της χώρας. Τα βήματα αυτά δεν είναι του πολιτικού συστήματος, αλλά μεμονωμένων ατόμων ίσως και κάποιων λίγων φορέων, πράγμα που καθυστερεί απελπιστικά τη μετάβαση σε μια κοινωνία και χώρα μεγάλων ευκαιριών και εκσυγχρονιστικής λογικής. 

Να είναι αιτία ο απόλυτος συγκεντρωτισμός στα χέρι του πρωθυπουργού και στην απέχθεια του πολιτικού συστήματος να αποκεντρώσει και να αναθέσει αρμοδιότητες σε άλλους πλην της κλασσικής στενής νομενκλατούρας, που τα θέλει όλα δικά της και αποστρέφεται την συμμετοχή των πολιτών στα κοινά; 

Η χώρα με το υπάρχον πολιτικό σύστημα και τις απαρχαιωμένες αντιλήψεις του, θα συνεχίσει να σέρνεται και ποτέ δεν θα είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα σύγχρονο πρόσωπο και ο ενάρετος κύκλος θα μοιάζει όνειρο απατηλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου