Περιβάλλον

Θα πειστούμε ότι οι πολτικοί έχουν σοβαρό πρόγραμμα για το Περιβάλλον μόνον αν δούμε άμεσα εκστρατεία για την απομάκρυνση των πάσης φύσεως σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα (2007)

Κρίση και Προοπτικές ...

Τίποτε δεν θα γίνει αν το κράτος δεν γνωρίζει επακριβώς και ανά πάσα στιγμή τι του γίνεται.
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).

Οι απαιτήσεις των καιρών ...

Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών

- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας



Τόσο απλά ...

«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)


Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

«Θεσμικό» δίχτυ προστασίας για τις Natura …

Καθορίστηκαν οι «στόχοι διατήρησης» οικοτόπων και απειλούμενων ειδών

Πριν από λίγες ημέρες έγινε ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα για την προστασία του περιβάλλοντος στη χώρα μας. Δεν σχετίζεται με την ψήφιση του γνωστού πολυνομοσχεδίου, αλλά με την «κύρωση» από το υπουργείο Περιβάλλοντος ενός κειμένου, που για πρώτη φορά θέτει συγκεκριμένους στόχους για 263 από τις 446 περιοχές του δικτύου Natura.
Η Αλόννησος και οι φώκιες της (δεξιά) μπήκαν στη λίστα με τη διατήρηση στόχων, ωστόσο σημαντικές περιοχές του δικτύου Natura, όπως οι αμμοθίνες (πάνω) στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, η κοιλάδα με τις πεταλούδες στην Πάρο (στη μέση) και το εθνικό πάρκο του Σχινιά (πάνω δεξιά) παραμένουν σε εκκρεμότητα. [Shutterstock]
Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται το γνωστικό υπόβαθρο για να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για το κομμάτι του φυσικού μας πλούτου που πρέπει να προστατευθεί. Παράλληλα «κλείνει» ένα σημαντικό κενό έναντι της κοινοτικής νομοθεσίας και γίνεται πιο ουσιαστική η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων στις περιοχές αυτές … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, 26.03.2023 • 09:54).
Με καθυστέρηση λέει πάνω από 10 χρόνια. Ε και, θα σου πουν οι κυβερνώντες. Κάποιοι πρέπει να πλουτίσουν και αυτό είναι καλό γιατί δίνουν δουλειά και σε άλλους. Έτσι δεν είναι; Και βέβαια όχι. Για αυτό άλλωστε πληρώνουμε πρόστιμα στην ΕΕ. 

Η τελευταία προσπάθεια της κυβέρνησης στον τομέα, ήταν με τη θεσμοθέτηση ου ΟΦΥΠΕΚΑ, επί υπουργίας στο ΥΠΕΝ του πολυπράγμονα υπουργού κ. Κωστή Χατζηδάκη. Αυτό που δε λέγεται είναι, γιατί ο φορέας αυτός παρέμεινε αδρανής επί 3-ετία; 

Διαβάζεις το ιστορικό όπως το παρουσιάζει η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και απορείς με το τι ασχολείται η δημόσια διοίκηση και αν υπάρχει ψυχή ζώσα, φορέας, αρμόδιος, λογική που εποπτεύει τους μηχανισμούς του κράτους. Η απάντηση είναι ακόμα και ο κάθε υπάλληλος είναι αυτονομημένος, έχουν καταργηθεί ιεραρχία, διαφάνεια και λογοδοσία και όλη η Ελλάδα είναι σαν μια άνοστη υδαρή σούπα, με κάποια καλά στοιχεία εντός, αλλά που σε αφήνει πάντα πεινασμένο και με φρικτές απορίες. 

Και φυσικά το λεγόμενο ρεπορτάζ δεν είναι ποτέ ολοκληρωμένο και σε αφήνει στη μέση του χάους, να προσπαθείς να μαντέψεις τα επόμενα βήματα. Με το πιο σημαντικό, να ξεχνάς το θέμα και έτσι οι αρμόδιοι να κάνουν όπως τους βολεύει και να πιέζονται μόνον από την ΕΕ και ίσως το φάσμα κυρώσεων. Αλλά από ποιόν; Όλοι στο κόλπο. 

Περιμένουμε τη συνέχεια και τις επόμενες ανακοινώνεις. 

Προφανώς και η τωρινή έγινε εν όψει εκλογών για να μη φωνάζει (ίσως) η αντιπολίτευση ότι η κυβέρνηση αδρανεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου