Περιβάλλον

Θα πειστούμε ότι οι πολτικοί έχουν σοβαρό πρόγραμμα για το Περιβάλλον μόνον αν δούμε άμεσα εκστρατεία για την απομάκρυνση των πάσης φύσεως σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα (2007)

Κρίση και Προοπτικές ...

Τίποτε δεν θα γίνει αν το κράτος δεν γνωρίζει επακριβώς και ανά πάσα στιγμή τι του γίνεται.
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).

Οι απαιτήσεις των καιρών ...

Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών

- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας



Τόσο απλά ...

«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)


31 Μαρτίου 2023

ΤΟΜΑΣ ΦΡΙΝΤΜΑΝ / THE NEW YORK TIMES Πώς η AI αλλάζει τα πάντα …

Με το GPT-4 και άλλες εφαρμογές, η ανθρωπότητα πλησιάζει μια προμηθεϊκή στιγμή κοσμογονικών αλλαγών

Την περασμένη εβδομάδα είχα μια εξαιρετική όσο και αγχωτική εμπειρία όταν ο Κρεγκ Μάντι, πρώην επικεφαλής στον τομέα έρευνας και στρατηγικής της εταιρείας Microsoft, μου έκανε μια επίδειξη του GPT-4.

 Oι μεγάλες πλατφόρμες γλωσσικής επικοινωνίας σαν το ChatGPT θα δημιουργήσουν ένα νέο είδος ΑΙ, παρέχοντάς μας ευκολία στην παραγωγή ιδεών, καινοτομιών και λειτουργιών, όπως δεν είχαμε ποτέ φανταστεί. Φωτ. SHUTTERSTOCK

Πρόκειται για την πιο εξελιγμένη εκδοχή του ChatGPT που ανέπτυξε η εταιρεία εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης OpenAI τον περασμένο Νοέμβριο. Ο Κρεγκ ετοιμαζόταν να ενημερώσει το Δ.Σ. του μουσείου της γυναίκας μου, Planet World, του οποίου είναι μέλος, για την επίδραση που θα έχει το ChatGPT στη γλώσσα και στην καινοτομία ... (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ THE NEW YORK TIMES, 29.03.2023 • 22:25).
 

Το διάβασα, θαύμασα, αναρωτήθηκα, προβληματίστηκα, τρόμαξα, …
 
Ακόμα είναι πολύ νωρίς για να είμαστε σε θέση να διαμορφώσουμε άποψη αλλά και να φανταστούμε λύσεις στα προβλήματα που μας απασχολούν. Ασφαλώς αυτοί που δημιουργήσαν τα εργαλεία και αυτοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της Έρευνας, της Καινοτομίας και της Τεχνολογίας, εργάζονται ήδη προς τη κατεύθυνση αυτή. Τα ερωτήματα που αναφύονται είναι πολλά, σημαντικά, δυσεπίλυτα και αγνώστου άμεσου ή/και μακροχρόνιου αποτελέσματος. Ερωτήματα καθοριστικά είναι και το πώς θα μετασχηματιστούν η καθημερινότητα και οι ζωές των απλών ανθρώπων και όχι της παγκοσμίου ελίτ του πνεύματος και των υψηλών νοητικών δυνατοτήτων.
 
Η δική μου πρώτη αντίδραση, μετά από μερικές μάλλον ανεπιτυχείς προσπάθειες δοκιμαστικής λειτουργείας ήταν: «το ChatGPT λειτουργεί επί κειμένων (άρα και γνώσεων που έχουν ήδη δημιουργηθεί) ενώ μόνον τα ανθρώπινα μυαλά μπορούν να δημιουργήσουν νέα γνώση, οραματισμούς, θεωρίες, να κατασκευάσουν πειράματα, αποδείξεις, …). Ίσως να χρειαστεί να αναθεωρούμε και αυτήν την άποψη, αλλά προς το παρόν ισχυριζόμαστε ότι είναι σημαντική.
 
Ωστόσο το ChatGPT μπορεί να αξιοποιηθεί με κάθε τρόπο και με πολύ φαντασία. Ιδιαίτερα από τους νέους ανθρώπους, αλλά και κάθε άλλον που το επιθυμεί, και έχει ιδέες και επιμονή στην αξιοποίηση.
 
Άραγε ποιο ελληνικό πανεπιστήμιο προβληματίζεται ήδη; Ποιο ΑΕΙ έχει ήδη συγκροτήσει ομάδες μελέτης, επεξεργασίας και διαμόρφωσης τακτικών και στρατηγικών. Άραγε ποιο κόμμα ή/και η κυβέρνηση ασχολούνται με το θέμα; Είναι σε θέση να κατανοήσουν τις αναμενόμενες επιπτώσεις και συνέπειες; Έχουν δώσει εντολές και ίσως τα μέσα, σε κάθε εποπτευόμενο φορέα να ασχοληθεί με το θέμα; Τι κάνει η ΓΓΕΤ, Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας  -ΕΣΕΤΕΚ, το Υπουργείο Παιδείας, οι διοικήσεις των ερευνητικών φορέων, τα ιδιωτικά σχολεία (φυσικά δε περιμένουμε κάτι από τα δημόσια σχολεία πλην ίσως κάποιων πειραματικών ή/και προτύπων.), κλπ., κλπ.  Και ο πολυπράγμων ιδιωτικός τομέας και οι μεγάλες επιχειρήσεις και συγκροτήματα τι κάνουν;
 
Εύκολες οι σκέψεις, δύσκολες οι αποφάσεις, λίγα τα χρήματα. Αλλά υπάρχει και η ΕΕ και οι διεθνείς συνεργασίες. Τα ακούν άραγε οι κυβερνώντες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου