Περιβάλλον

Θα πειστούμε ότι οι πολτικοί έχουν σοβαρό πρόγραμμα για το Περιβάλλον μόνον αν δούμε άμεσα εκστρατεία για την απομάκρυνση των πάσης φύσεως σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα (2007)

Κρίση και Προοπτικές ...

Τίποτε δεν θα γίνει αν το κράτος δεν γνωρίζει επακριβώς και ανά πάσα στιγμή τι του γίνεται.
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).

Οι απαιτήσεις των καιρών ...

Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών

- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας



Τόσο απλά ...

«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)


Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

Με αφορμή την είδηση: Νέα έργα 3 δισ. αλλάζουν την όψη της Αττικής … (Ι)

Ποιες δράσεις δρομολογούνται ή βρίσκονται στη γραμμή εκκίνησης

Μεγάλα έργα, με προϋπολογισμό άνω των 3 δισ. ευρώ –δίχως να ληφθεί υπόψη το έμμεσο δημοσιονομικό όφελος από μεγάλες παρεμβάσεις– έχουν δρομολογηθεί ή βρίσκονται στη γραμμή εκκίνησης για το 2023.

Εκτιμάται ότι θα αλλάξουν περαιτέρω την όψη της Αθήνας αλλά και της Αττικής, αναβαθμίζοντας χρόνια υποβαθμισμένες περιοχές αλλά και ανεβάζοντας σε νέα επίπεδα ήδη ανεπτυγμένες περιοχές. Είναι χαρακτηριστικό πως έργα όπως το κυβερνητικό πάρκο στον χώρο του εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ, η Διπλή Ανάπλαση του γηπέδου του Παναθηναϊκού και του Βοτανικού και η ανάπλαση του Ελαιώνα θα διαμορφώσουν νέα χωρική δυναμική στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας αποσυμφορώντας το κέντρο της Αθήνας (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 03.01.2023 • 20:25).


Φαίνεται ότι η επιτελική κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι η Αττική μπορεί και πρέπει να έχει δυο τμήματα:

Το ένα το καλό είναι αυτό που ουσιαστικά έχει παραχωρηθεί στην οικονομική ελίτ και κατασκευάζει, μετατρέπει, εκσυγχρονίζει, ανακατασκευάζει πολυτελή έως υπερπολυτελή συγκροτήματα προς ευφροσύνη των επενδυτών και των αριστοκρατών. Ουσιαστικά αν διαβάσει κανείς το άρθρο της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ θα πάρει μια εξαιρετική ιδέα των στρατηγικών και των κατευθύνσεων που έχει επιλέξει η επιτελική κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ακόμα και το δυτικό παραλιακό μέτωπο έχει ουσιαστικά παραχωρηθεί στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Το άλλο είναι το υπόλοιπο τμήμα της Αττικής, εκεί που «στοιβάζονται» όλοι οι υπόλοιποι χωρίς ουσιαστικές υποδομές, σε πλήρη αναρχία, απουσία του κράτους και των αρμοδίων και Ελ Ντοράντο για τους αυθαίρετους, τους μάγκες, τα κυκλώματα, Εκεί που πλουτίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι έξυπνοι που τρέχουν με χίλια, ενώ το κράτος αδρανεί αιδημόνως.

Δε θα ασχοληθούμε με το πρώτο. Έχουμε γράψει αρκετά τουλάχιστον για τη Διπλή Ανάπλαση και λιγότερα για το Επιτελικό Κέντρο στη Δάφνη, στο Ημερολόγιο Απλά και Κατανοητά. Άλλωστε οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι και δε σκοπεύουμε να βάλλουμε το κεφάλι μας στον ντορβά, ούτε και γνωρίζουμε κάτι ιδιαίτερο για τα τεκταινόμενα εκεί, εξ αιτίας των τακτικών του πολιτικού συστήματος.

Για το άλλο τμήμα το παρακατιανό έχουμε όμως να κάνουμε μια σημαντική πρόταση: Να σχεδιαστεί, να παραμείνει και να εκσυγχρονιστεί ως το οικολογικό τμήμα της Αττικής. Ως πρότυπα μπορούν να μελετηθούν οι σχεδιασμοί και τα αποτελέσματα της Βορείου Ευρώπης και χωρών όπως η Αυστρία, η Σλοβενία, η Ελβετία, και οι άλλες δυτικοευρωπαϊκές ανθρώπινες χώρες.

Θα ρωτήσετε ποιες είναι οι απόψεις μας για μια τέτοια ρηξικέλευθη εξέλιξη.

Επειδή το θέμα δεν είναι απλό, δεν θα επεκταθούμε περαιτέρω στο σημείο αυτό, αλλά θα επανέλθουμε με νεότερη ανάρτηση και αφού επιχειρήσουμε να μιλήσουμε με πρόσωπα που είναι δυνατόν να μας φωτίσουν με ιδέες και κατευθύνσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: