Περιβάλλον

Θα πειστούμε ότι οι πολτικοί έχουν σοβαρό πρόγραμμα για το Περιβάλλον μόνον αν δούμε άμεσα εκστρατεία για την απομάκρυνση των πάσης φύσεως σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα (2007)

Κρίση και Προοπτικές ...

Τίποτε δεν θα γίνει αν το κράτος δεν γνωρίζει επακριβώς και ανά πάσα στιγμή τι του γίνεται.
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).

Οι απαιτήσεις των καιρών ...

Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών

- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας



Τόσο απλά ...

«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)


Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Οι συνήθεις παρατυπίες στις δημόσιες συμβάσεις …

Έκθεση πεπραγμένων της ΕΑΑΔΗΣΥ για το 2021

Η ελλιπής δημοσιότητα, τόσο στον Τύπο όσο και στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Σύστημα Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ), αποτελεί την πλέον συνηθισμένη πλημμέλεια - παρατυπία στην οποία υποπίπτουν οι αναθέτουσες αρχές δημοσίων συμβάσεων.


Και οι αρχές αυτές κάθε άλλο παρά λίγες είναι, καθώς -σύμφωνα με την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ)- αριθμούν τις 3.707 και πέρυσι υπέγραψαν 214.000 συμβάσεις συνολικού ύψους 11 δισ. ευρώ.

Όπως επισημαίνει η ΕΑΑΔΗΣΥ στην έκθεση πεπραγμένων για το 2021, συνήθης παρατυπία ήταν η μη δημοσίευση της προκήρυξης στο ΚΗΜΔΗΣ και στον εθνικό Τύπο «αμελλητί», δηλαδή χωρίς υπαίτια καθυστέρηση, ήτοι αμέσως μετά τη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ένωσης (ΕΕΕΕ), αλλά και η καθυστέρηση της αναθέτουσας αρχής ως προς την παροχή ελεύθερης, πλήρους, άμεσης και δωρεάν ηλεκτρονικής πρόσβασης στα έγγραφα της σύμβασης από την ημερομηνία δημοσίευσης της προκήρυξης στην ΕΕΕΕ (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, UPD:06:58, Κυριακή, 12 Ιουνίου 2022 06:58).

Ενδιαφέρουσα είδηση, αλλά άγνωστο αν την υποβαθμίζουν οι δημοσιογραφικοί κοντυλοφόροι ή η υποβάθμιση είναι από την Ανεξάρτητη Αρχή, ή άλλους κύκλους.

 

Το πρόβλημα όμως κατά την άποψή μας είναι μεγάλο, έχει σημαντικές επιπτώσεις και δεν προοιωνίζεται διόρθωση ή επίλυση του προβλήματος.

 

Πριν από πολλά χρόνια είχαμε διατυπώσει την άποψη ότι για όλα τα έργα δημόσια έργα πρέπει να δημιουργούν και να συντηρούν επιμελώς ειδικές ιστοσελίδες. Βλέπετε για παράδειγμα την ανάρτηση …

 

·                 Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Βγήκαν πάλι τα μαχαίρια και σφάζονται για τα μεγάλα έργα …

 

και εκεί αναφορές στις αρχικές μας προτάσεις που διατυπωθήκαν το 2008 και το 2012.

 

Η είδηση μας εξέπληξε και για τη διαπίστωση ότι υπάρχει η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ), για την οποία είμαστε σίγουροι ότι κανένας Έλλην πολίτης δε γνωρίζει κάτι. Πλην ίσως των υπαλλήλων της που προφανώς θα απολαμβάνουν ασυλίας, υψηλών αμοιβών και το ελεύθερο να ακολουθούν ότι θέλουν χωρίς αξιολόγηση, προϋπολογισμούς, πεπραγμένα και απολογισμούς (ΣΣ: ισχύον και για όλες τις ανεξάρτητες αρχές, για να μην παρεξηγηθούμε).

 

Κανείς κύριοι της επιτελικής κυβέρνησης δε θεωρεί ότι υπάρχουν ευθύνες, πλημμελούς εκπλήρωσης καθηκόντων, αδιαφορία, ασυδοσία κάποιων άλλων, και πλήρης απουσία λογοδοσίας;

 

Θα κάνετε κάτι; Θα αναζητήσετε ευθύνες; Θα δημιουργήσετε καλλίτερα και αυστηρότερα πλαίσια λειτουργίας, ώστε να δικαιολογούνται οι δαπάνες και να μην γίνεται αποδεκτή η απουσία αποτελέσματος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου