Περιβάλλον

Θα πειστούμε ότι οι πολτικοί έχουν σοβαρό πρόγραμμα για το Περιβάλλον μόνον αν δούμε άμεσα εκστρατεία για την απομάκρυνση των πάσης φύσεως σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα (2007)

Κρίση και Προοπτικές ...

Τίποτε δεν θα γίνει αν το κράτος δεν γνωρίζει επακριβώς και ανά πάσα στιγμή τι του γίνεται.
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).

Οι απαιτήσεις των καιρών ...

Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών

- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας



Τόσο απλά ...

«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)


26 Ιουνίου 2022

Η ύβρις της αξιοκρατίας …

Ο Μάικλ Σαντέλ αναλύει τους ηθικούς, αξιολογικούς όρους της κοινωνικής επιτυχίας στην εποχή μας

Ποια είναι η αξία της εργασίας ενός νοσοκόμου ή ενός υπαλλήλου στη δημοτική υπηρεσία καθαριότητας; Είναι άραγε μικρότερη ή μεγαλύτερη εκείνης ενός μεγιστάνα των καζίνο; Πώς μπορούμε αλήθεια να κάνουμε μια τέτοια αντιπαραβολή; Αρκεί το να συγκρίνουμε το ύψος της αμοιβής τους ή το κέρδος που αποκομίζει κανείς από αυτές; Μήπως οφείλουμε να συνυπολογίσουμε σε αυτά και το μέγεθος της συνεισφοράς τους στο κοινό καλό; Κι αν ναι, αναγνωρίζουμε πάντα αυτό το τελευταίο ως κοινωνίες;

Για τον Μάικλ Σαντέλ (γεν. 1953),

Ο καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Μάικλ Σαντέλ.
MICHAEL J. SANDEL, Η τυραννία της αξίας, μτφρ.: Μιχάλης Μητσός, εκδ. Πόλις, σελ. 464

καθηγητή Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, τα ερωτήματα αυτά βρίσκονται στον πυρήνα της κρίσης της σύγχρονης δημοκρατίας. Γι’ αυτό και επέλεξε να αναμετρηθεί μαζί τους στο «Η τυραννία της αξίας – Τι έχει απογίνει το κοινό καλό;» … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΙΒΛΙΟ, 21.06.2022 • 23:28).
 

Μας προξένησε μεγάλη εντύπωση και διαβάσουμε το βιβλίο το συντομότερο και μόλις τελειώσουμε άλλα.

 

Άλλωστε αυτά που περιγράφει ο κ. καθηγητής και όσα συμπεράναμε από το άρθρο της Κ, έχουμε και εμείς εκφράσει παρόμοιες απόψεις και προτάσεις, όπως διαπιστώνεται εύκολα από την ανάρτηση 

 

·                 Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2007

Πρέπει η κοινωνία μας να παραδεχτεί ότι θα καταργηθούν ορισμένες «ειδικότητες» όπως της καθαρίστριας, του σκουπιδιάρη κ.α. …

 

Φυσικά εμείς δεν έχουμε εστιάσει στην αξία των προσωρινών ή μονίμων επαγγελμάτων και για αυτό οι απόψεις του καθ. Σαντέλ μας ενδιαφέρουν πολύ.

 

Ίδωμεν. Και αν χρειαστεί θα επανέλθουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου