Περιβάλλον

Θα πειστούμε ότι οι πολτικοί έχουν σοβαρό πρόγραμμα για το Περιβάλλον μόνον αν δούμε άμεσα εκστρατεία για την απομάκρυνση των πάσης φύσεως σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα (2007)

Κρίση και Προοπτικές ...

Τίποτε δεν θα γίνει αν το κράτος δεν γνωρίζει επακριβώς και ανά πάσα στιγμή τι του γίνεται.
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).

Οι απαιτήσεις των καιρών ...

Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών

- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας



Τόσο απλά ...

«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)


Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Με αφορμή το άρθρο … για την Κοινωνική αρχιτεκτονική …

 Κοινωνική αρχιτεκτονική: Γιατί είναι επείγουσα ανάγκη να εφαρμοστεί στην Ελλάδα;

Κίνημα αντίδρασης στα σπάταλα, φαραωνικά πρότζεκτ και στην απόλυτη κυριαρχία των σταρ μιας διεθνούς αρχιτεκτονικής ελίτ ή κάτι πολύ περισσότερο; Κάτι πολύ περισσότερο … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 14/06/2022).

Δεν είμαστε σίγουροι ότι καταλάβαμε καλά το θέμα. Ωστόσο αυτά που λένε οι λέξεις ακούγονται ευχάριστα και αξίζει να εντρυφήσει κανείς στο θέμα. Όχι βέβαια τόσο οι πολίτες, αλλά κυρίως οι αρχιτέκτονες και οι άλλοι περί την αρχιτεκτονική ασχολούμενοι όπως πολεοδόμοι, χωροτάκτες, πολιτικοί μηχανικοί, αναμορφωτές, μαικήνες, πρωτοπόροι, άνθρωποι που θεωρούν την αισθητική απαραίτητη, κα., κα.

Βέβαια στη σύγχρονη Ελλάδα η αρχιτέκτονες μας έχουν πλήρως απογοητεύσει γιατί υπέπεσαν στο αμάρτημα της υποταγής στη θέληση των πολιτών και των φορέων που χρηματοδοτούν κατασκευές (κυρίως οικίες, πολυκατοικίες, …), έχουν πάρει διαζύγιο από τους δημόσιους χώρους και έχουν αποτύχει οικτρά σε μεγάλα έργα όπως η Πολυτεχνειούπολη. Η μεγάλη αμαρτία των αρχιτεκτόνων δασκάλων και στυλοβατών της αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης εν Ελλάδι.

Διαβάστε τις αναρτήσεις

 ·                 Σάββατο 3 Απριλίου 2010

Πόλεις «Ντου ιτ Γιορσέλφ» …


και


 ·                 Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Από τις πόλεις ντου ιτ γιορσέλφ (κοινώς do it yourself) στις πόλεις με προσωπικότητα …


και άλλες αναρτήσεις στο Ημερολόγιο Απλά και Κατανοητά, σχετικά με την ανάγκη αναμόρφωσης και αισθητικής αναβάθμισης πόλεων και γενικά οικισμών σε όλη την επικράτεια.


Αλλά δε διαφαίνεται στον ορίζοντα καμία δημόσια συζήτηση σχετικά με τα θέματα αναβάθμισης, αισθητικής και λειτουργικότητας, ενώ κανείς δε φαίνεται διατεθειμένος να ασχοληθεί με το θέμα ή να θελήσει να εργαστεί για να ξεπεραστεί ή άσχημη όψη πόλεων, χωριών, οικισμών. Παράλληλα οι παρεμβάσεις, ή επεκτάσεις και σύγχρονα κτήρια αφήνονται στις διαθέσεις και στην αισθητική του κάθε ιδιοκτήτη και τις φαεινές ιδέες των μηχανικών, μια και οι αρχιτέκτονες συνήθως δεν ερωτώνται αλλά ούτε και εκφράζονται. 


Αναρωτιόμαστε αν η ιδέα της Κοινωνικής Αρχιτεκτονικής μπορεί να ευδοκιμήσει στην Ελλάδα και μάλιστα με κάποιο καινοτόμο και εθνικά αποδεκτό χαρακτήρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου