Περιβάλλον

Θα πειστούμε ότι οι πολτικοί έχουν σοβαρό πρόγραμμα για το Περιβάλλον μόνον αν δούμε άμεσα εκστρατεία για την απομάκρυνση των πάσης φύσεως σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα (2007)

Κρίση και Προοπτικές ...

Τίποτε δεν θα γίνει αν το κράτος δεν γνωρίζει επακριβώς και ανά πάσα στιγμή τι του γίνεται.
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).

Οι απαιτήσεις των καιρών ...

Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών

- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας



Τόσο απλά ...

«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)


Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

Η «διεθνής» των κορυφαίων Ελλήνων επιστημόνων στην Αθήνα …

Θηριώδεις σπουδές, εντυπωσιακή ακαδημαϊκή καριέρα και σπουδαίο ερευνητικό έργο: αυτός είναι ο κοινός παρονομαστής των δεκάδων Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού που βρίσκονται αυτές τις μέρες στην Αθήνα.

Το 2ο Συνέδριο των Απανταχού Ελλήνων Μαθηματικών (ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες), το εναρκτήριο συμπόσιο του νεοσύστατου Ελληνικού Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών HIAS (έγινε την περασμένη εβδομάδα) και το Παγκόσμιο Συνέδριο Διαστημικής Ερευνας και Τεχνολογίας COSPAR (θα πραγματοποιηθεί από τις 16 ως τις 24 Ιουλίου) ήταν η αφορμή.


Υπάρχει, όμως, κάτι ακόμα που συνδέει όλους τους Έλληνες που διαπρέπουν στις θετικές επιστήμες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ: η βαθιά αγάπη τους για τη χώρα μας και η επιθυμία τους να προσφέρουν με όλες τους τις δυνάμεις και με τα δικά τους «όπλα», τις γνώσεις και την εμπειρία τους.

Πώς; Δημιουργώντας γέφυρες στην εκπαίδευση, την επιστήμη και την καινοτομία, δημιουργώντας φιλόξενα εκπαιδευτικά και ερευνητικά οικοσυστήματα για τους νέους μας και ανακόπτοντας το brain drain … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 15.07.2022 • 21:45).

Αυτά βέβαια είναι τα λόγια του δημοσιογράφου, αλλά φανταζόμαστε ότι δεν απέχουν καθόλου από την πραγματικότητα.

 

Η μετριότητά μου είναι υπερήφανη για τους Έλληνες αυτού του διαμετρήματος που κάνουν διεθνή καριέρα στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

 

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια (και εξ αιτίας της εργασίας μου στη ΓΓΕΤ τη δεκαετία του 1980) είμαι της άποψης ότι η Ελλάδα όπως πορεύεται, μάλλον ΠΟΤΕ δε θα μπορέσει να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές και να διαμορφώσει κέντρα αριστείας και ευνοϊκό για τις επιστήμες και την έρευνα, περιβάλλον. Προϋποθέσεις που είναι διαθέσιμες στις προηγμένες χώρες και εκεί όπου βρίσκουν πρόσφορο έδαφος οι ανησυχίες και οι ικανότητες των λαμπρών και προικισμένων από τη Φύση Ελλήνων επιστημόνων.

 

Ας βρούμε τρόπους, επαναλαμβάνουμε, να αξιοποιήσει η Ελλάδα τους ανθρώπους αυτούς εκεί που ευδοκιμούν και προσφέρουν. Και ας αφήσουμε τις μεγαλοστομίες για brain gain.

 

Φυσικά και πρέπει να γίνονται καθημερινώς προσπάθειες βελτίωσης των συνθηκών εν Ελλάδι και να ενισχυθούν οι επιστήμονες που εργάζονται στην Ελλάδα. Η ενίσχυση μπορεί να είναι, όπως συμβαίνει από ήδη από το 1981, από τις συνεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διμερείς σχέσεις και απόφαση της βιομηχανίας να συνεργαστεί και να αναθέτει επίλυση προβλημάτων στα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια.

 

Και αν θέλουμε ένα μοντέλο που να μας οδηγήσει σε καλλίτερες λύσεις και επιτυχίες, ας διδαχθούμε από την πορεία του EPFL, του πολυτεχνείου της Λοζάνης.


Διαβάστε και τις σχετικές αναρτήσεις …


·                  Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

Πιστεύετε στο brain drain; …


·                  Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Να αναγνωριστεί η μεγαλύτερη καινοτομία για την Έρευνα και την Τεχνολογία στην Ελλάδα …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου