Περιβάλλον

Θα πειστούμε ότι οι πολτικοί έχουν σοβαρό πρόγραμμα για το Περιβάλλον μόνον αν δούμε άμεσα εκστρατεία για την απομάκρυνση των πάσης φύσεως σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα (2007)

Κρίση και Προοπτικές ...

Τίποτε δεν θα γίνει αν το κράτος δεν γνωρίζει επακριβώς και ανά πάσα στιγμή τι του γίνεται.
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).

Οι απαιτήσεις των καιρών ...

Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών

- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας



Τόσο απλά ...

«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)


Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Η παραγωγικότητα στην Ελλάδα υπό διαφορετικό πρίσμα …

Οι Έλληνες αγρότες εργάζονται σκληρά για να βγάλουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα ετησίως.

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα για να συνεισφέρουμε στην κατανόηση του προβλήματος της Ελλάδος, σχετικά με την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.

Μια κονσέρβα κομπόστας ροδάκινο κοστίζει το σουπερμάρκετ 1 € (περίπου).

Για να παραχθεί χρειάζεται 1 κιλό ροδάκινα περίπου. Η τιμή της πρώτης ύλης στον παραγωγό είναι γύρω στα 0,2 €./ κιλό. Η παραγωγή τους χρειάζεται διαχείριση των δένδρων (αρχική επένδυση), καλλιεργητικές φροντίδες, ψεκασμούς, λιπάσματα, εργατικά χέρια για τη συγκομιδή και μεταφορά στο εργοστάσιο επεξεργασίας. Ο αγρότης πρέπει να διαθέτει εργαλεία (επενδύσεις). Και πρέπει να κάνει το σταυρό του να επικρατήσουν καλές καιρικές συνθήκες (έτσι επιβάλλονται και δαπάνες ασφάλισης για εξασφάλιση αποζημιώσεων).

Η κονσέρβα για να παραχθεί χρειάζεται επεξεργασία σε εργοστάσιο (επενδύσεις), πλύσιμο, κατανάλωση ενέργειας, εργατικά, νερό, ζάχαρη, μεταλλικά δοχεία, αποθήκευση, μεταφορικά, συμφωνία με το σουπερμάρκετ για την προβολή και την τοποθέτηση στο ράφι, ετικέτες, εκτύπωση πληροφοριών. Υπάρχει και φύρα δηλαδή παραμόρφωση των δοχείων των κονσερβών, απομάκρυνση από την κυκλοφορία λόγω ημερομηνίας λήξεως, και ίσως και άλλες ακόμα δαπάνες (π.χ. ατύχημα κατά τη μεταφορά, …) που επιφορτίζεται το κύκλωμα.

Χοντρικά ο παραγωγός πρέπει να παράγει α x 0,2 € = 25.000 ή 125.000 κιλά δηλαδή 125 τόνους ροδάκινα αν θέλει να κάνει κάποιες καλές αγορές για τον εαυτό του ή την οικογένειά του.

Αν τώρα αυτός ο σκληρά εργαζόμενος και εξαρτώμενος από δεκάδες παράγοντες που επηρεάζουν την οικονομική του ευρωστία ή εισόδημα αποφασίσει για δικούς του λόγους να αγοράσει ένα αυτοκίνητο Mercedes μεσαίου τύπου, θα πρέπει να ξοδέψει όλες τις εισπράξεις του από τους 125 τόνους παραγωγής ροδάκινων για το αυτοκίνητο αυτό.

Δεν έχει αξία να συνεχίσουμε το συλλογισμό μας. Ο νοών νοείτω.

Καληνύχτα σας. 

ΥΓ: Οι τιμές είναι κατά προσέγγιση και το ακριβές μέγεθός τους έχει μόνον μικρό σχετικά  αντίκτυπο στο τελικό συμπέρασμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου