Σε ένα πεδίο προνομιακό για την Ελλάδα, αυτό της πολιτιστικής διπλωματίας, όπου θα μπορούσαν να σημειωθούν μεγάλες επιτυχίες, μία από τις λίγες σοβαρές προσπάθειες είναι αυτή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ) που ιδρύθηκε το 1997 στη Θεσσαλονίκη και στόχο την αποκατάσταση, ανάδειξη και μελέτη των μνημείων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Κόσοβο, Prizren, συντήρηση τοιχογραφιών στον ναό του Αγίου Γεωργίου Runovic (2010-2012). |
Ολα αυτά τα χρόνια το ΕΚΒΜΜ έχει κάνει σπουδαίο έργο. Μεγάλα προγράμματα συντήρησης εικόνων στην Αλβανία και στη Βουλγαρία. Αποκατάσταση και ανάδειξη βυζαντινών μνημείων στο Κόσσοβο όπου το κέντρο ανέπτυξε στενή συνεργασία τόσο με τους Σέρβους όσο και με τους Αλβανούς. Αναστήλωση του πύργου της Νεμπόισα στο Βελιγράδι, τόπος μαρτυρίου του Ρήγα Φεραίου, αλλά και σπουδαίο έργο στη Συρία στο μουσείο της Χάμα όπου συντηρήθηκαν ψηφιδωτά δάπεδα, εκπαιδεύτηκαν οι ντόπιοι τεχνίτες και σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Δαμασκού, δημιουργήθηκε μια βάση δεδομένων με 365 ψηφιδωτά δάπεδα, πολύτιμη όταν η περιοχή θα ησυχάσει … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ, 03.12.2018).
Βάλσαμο στη πονεμένη ψυχή των καλών Ελλήνων.
Μεγάλο
μπράβο σε όλους αυτούς του καλούς Έλληνες που πολεμάνε για τον Πολιτισμό. Και αναδεικνύουν ένα νέο Πολιτισμό που θα μπορούσε
να μεγαλουργήσει και σήμερα, αν οι ηγετίσκοι κομματόσκυλα που μας κυβερνούν
άφηναν για λίγο το σφιχτό εναγκαλισμό τους με την εξουσία και προσπαθούσαν να κατανοήσουν
τη ζωή και τις χαρές της.
Διαβάστε
το άρθρο. Θα εκπλαγείτε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου