Περιβάλλον

Θα πειστούμε ότι οι πολτικοί έχουν σοβαρό πρόγραμμα για το Περιβάλλον μόνον αν δούμε άμεσα εκστρατεία για την απομάκρυνση των πάσης φύσεως σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα (2007)

Κρίση και Προοπτικές ...

Τίποτε δεν θα γίνει αν το κράτος δεν γνωρίζει επακριβώς και ανά πάσα στιγμή τι του γίνεται.
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).

Οι απαιτήσεις των καιρών ...

Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών

- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας



Τόσο απλά ...

«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)


Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Crowd Apps: «Εξυπνα» εργαλεία για διακυβέρνηση και διαβούλευση …

Συμμετοχικότητα, διαφάνεια, λογοδοσία, ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Τα παραπάνω δεν παραπέμπουν συνειρμικά στην ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση, ωστόσο έχουμε λόγους να ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

H πλατφόρμα Post-it είναι ένα ψηφιακό εργαλείο για την καταγραφή ιδεών των πολιτών με διαδραστικό τρόπο.

Οπως αναφέρει στην «Κ» ο Μιχάλης Ψαλλίδας, managing director της Crowdpolicy, εταιρείας που έχει αναπτύξει μία σειρά από cloud εφαρμογές σύγχρονης διακυβέρνησης, όλο και περισσότεροι δήμοι στη χώρα επιλέγουν «έξυπνες» λύσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, ενώ ενόψει εκλογών πολλοί είναι οι υποψήφιοι που μοιάζει να έχουν αντιληφθεί ότι οι εποχές της πελατειακής διοίκησης έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ, 01.12.2018 : 23:07).

Πράγματι πρόκειται μια καλή ιδέα και ένα καλό εργαλείο που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ακόμα καλύτερο. Ελπίζουμε.

Το πρόβλημα βεβαία είναι να πειστούν οι δήμοι, οι Περιφέρειες και ακόμα το δημόσιο να το  χρησιμοποιήσουν. Αλλά  μάλλον δεν θα δούμε σημαντικές εξελίξεις τουλάχιστον σύντομα.

Εμείς έχουμε επισημάνει ο πρόβλημα της συμμετοχής των πολιτών στην προμετωπίδα του Ημερολογίου αυτού και  κατά καιρούς προσπαθούμε να πείσουμε περί της ανάγκης της.

Τα βίαια επεισόδια που λαμβάνουν χώρα σε πολλές πόλεις και χώρες ίσως είναι ένδειξη της απουσίας δυνατοτήτων συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων. Ενώ οι διαβουλεύσεις που έχουν επιβληθεί εκ των κάτω εδώ και  καιρό, μάλλον αποτελούν φύλλο συκής και όχι ουσιαστικό εργαλείο συμμετοχής και συνεισφοράς, όπως τουλάχιστον εφαρμόζονται. Παραπέμπουμε στο https://simpleandclear.blogspot.com/2009/12/blog-post_4160.html  για το θέμα των διαβουλεύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου