Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να εξαλειφθεί εντελώς - Επηρέασε ακόμη και τη θρησκεία των Αθηναίων όπως και το θέατρο
Ο Πελοποννησιακός πόλεμος (431-404 π.Χ.) είχε μόλις σχεδόν ξεκινήσει, όταν μια θανατηφόρα επιδημία εκδηλώθηκε στην Αθήνα (430 π.Χ.) και έπληξε το 1/3 του πληθυσμού της με 50.000 νεκρούς. Ο ίδιος ο στρατηγός των Αθηναίων, ο Περικλής, πέθανε από τη λοιμώδη ασθένεια, όπως και το 1/4 των οπλιτών που μάχονταν εναντίον των Σπαρτιατών. Η επιδημία που δεν κατέστη δυνατόν να περιοριστεί εντελώς για περίπου τέσσερα χρόνια, άλλαξε την Αθήνα και τους ανθρώπους της. Απόλυτη σχεδόν αναρχία στη διάρκεια της επιδημίας και αλλαγές στη θρησκεία και το θέατρο στα μετέπειτα χρόνια, είναι λίγες από τις επιπτώσεις που μπορούμε να αντιληφθούμε σήμερα με βάση τις υπάρχουσες γραπτές και αρχαιολογικές μαρτυρίες.
Στο θρησκευτικό επίπεδο, η εξάπλωση της επιδημίας και ο τεράστιος αριθμός των θανάτων έκαναν τους Αθηναίους να χάσουν την πίστη τους στους θεούς. Οι λατρευτικές εκδηλώσεις περιορίστηκαν, ακριβώς επειδή αντιλαμβάνονταν πως είτε τιμούσαν τους θεούς είτε όχι, το αποτέλεσμα θα ήταν θάνατος. Ακόμη και τους ναούς δεν σέβονταν και έμεναν ή πέθαιναν μέσα στα ιερά.
© Παρέχεται από: Huffington Post Τάμα αφιερωμένο στον Ασκληπιό από έναν πολίτη με το όνομα Πραξίας για τη θεραπεία των ματιών της συζύγου του (Μουσείο Ακρόπολης, 4ος αιώνας π.Χ.) |
Διαβάστε ολόκληρο το ενδιαφέρον άρθρο «Πώς η επιδημία του 430 π.Χ. άλλαξε την Αθήνα».
Η επιδημία του 430 π.Χ. ήταν η αφορμή για τη δημιουργία του Ασκληπιείου των Αθηνών, στη Νότια κλιτύ της Ακροπόλεως.
Ίσως η πανδημία του κορονοϊού του 2020, να είναι η αφορμή για τη δημιουργία του Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου