Περιβάλλον

Θα πειστούμε ότι οι πολτικοί έχουν σοβαρό πρόγραμμα για το Περιβάλλον μόνον αν δούμε άμεσα εκστρατεία για την απομάκρυνση των πάσης φύσεως σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα (2007)

Κρίση και Προοπτικές ...

Τίποτε δεν θα γίνει αν το κράτος δεν γνωρίζει επακριβώς και ανά πάσα στιγμή τι του γίνεται.
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).

Οι απαιτήσεις των καιρών ...

Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών

- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας



Τόσο απλά ...

«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)


Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

Η ελίτ της βιοϊατρικής στηρίζει Ελλάδα …

Μπορεί η Ελλάδα να μπει στον παγκόσμιο χάρτη της βιοϊατρικής έρευνας; Τι ύψους επενδύσεις θα χρειάζονταν για κάτι τέτοιο και πόσο εφικτές είναι σε μια μικρή χώρα; Αν, πράγματι, αυτό συνέβαινε, πώς θα οδηγούσε σε συνέργειες με τη βιομηχανία; Τι θα σήμαινε για την Παιδεία αλλά και την οικονομία μας; Και πώς θα εξασφαλιζόταν η αξιοκρατία; Για όποιον έχει την ευκαιρία να κουβεντιάσει με τον Σπύρο Αρταβάνη-Τσάκωνα, καθηγητή Κυτταρικής Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και στο Κολέζ ντε Φρανς, 

Οπως υποστηρίζουν οι διακεκριμένοι επιστήμονες που συντάσσονται με την πρωτοβουλία του καθηγητή Σπύρου Αρταβάνη-Τσάκωνα, ήρθε ο καιρός να στηριχθούν προσπάθειες που θα βοηθήσουν την Ελλάδα, όχι απλώς να ακολουθήσει την «κούρσα» της διεθνούς βιοϊατρικής έρευνας, αλλά να γίνει ένας από τους ταγούς της. Στη φωτογραφία ο καθηγητής Σπύρος Αρταβάνης-Τσάκωνας. 

επιστήμονα με θητεία σε μερικά από τα πιο φημισμένα πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ, καμιά από αυτές τις ερωτήσεις δεν μένει αναπάντητη. Ο ίδιος έχει όχι μόνο τη γνώση και την εμπειρία όλων των πτυχών της βιοϊατρικής έρευνας αλλά και όραμα για το πώς θα μπορούσε να αποδώσει καρπούς στον τόπο μας. Αλλωστε, το Ιδρυμα Σαντέ, του οποίου ο ίδιος είναι πρόεδρος, κάθε χρόνο αξιολογεί επιστήμονες και τους προσφέρει χρηματική βοήθεια ώστε να αναπτύξουν το ερευνητικό τους έργο στον τομέα της βιοϊατρικής. Απαρέγκλιτος όρος; Η έρευνα να γίνεται στην Ελλάδα … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΥΓΕΙΑ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, 29.06.2020 : 21:14).


Μπράβο σε όλους αυτούς Έλληνες και ξένους που εργάζονται για την αναβάθμιση της βιοϊατρικής έρευνας στην Ελλάδα.

Είμαστε και εμείς της άποψης ότι και μπορούμε και είναι εφικτό. Αλλά χρειάζεται να βγουν από τη νιρβάνα τους οι πολιτικοί και το ελληνικό επιστημονικό κατεστημένο και να αφήσουν την πόρτα ανοιχτή σε ιδέες, κινήσεις και χείρες βοηθείας που προσφέρονται ανιδιοτελώς να συνδράμουν και να δούμε επί τέλους και στην Ελλάδα σημαντικά ερευνητικά αποτελέσματα.

Τα χρήματα που απαιτούνται για να δρομολογηθούν σημαντικές εξελίξεις είναι για το κράτος, τη βιομηχανία και τους τυχόν Έλληνες χορηγούς, λογικά πολύ μικρά. Βέβαια δε μιλάμε για τις αναγκαίες υψηλού επιπέδου υποδομές, που λογικά οι έχοντες την πρωτοβουλία μάλλον υπονοούν ότι υπάρχουν σε πρώτη φάση, ενώ η αναβάθμισή τους και η εξέλιξή τους είναι έργο επόμενων βημάτων.

Επανερχόμαστε στις προτάσεις που έχουμε κάνει κατά καιρούς και λογικά μπορούν να συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή:
  • ·       Τη δημιουργία του Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών (1994)
  • ·       Τη μετατροπή των εγκαταστάσεων του Νοσοκομείου Λαϊκό σε ερευνητικά εργαστήρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών  (2014)
  • ·       Τη δημιουργία μιας σύγχρονης Μεταπτυχιακής Ιατρικής Σχολής, κατά προτίμηση εντός του Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών (2017)
  • ·       Την παραχώρηση ή αγορά του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν και τη διάθεσή του στην Ιατρική Σχολή Αθηνών (2018)

 Θα προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε με τον καθηγητή κ Σπύρο Αρταβάνη –Τσάκωνα και να τον ενημερώσουμε για τις προτάσεις μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου