ERS/TI NGSHU WANG |
Σε αντίθεση μάλιστα με τον Ντενγκ Σιαοπινγκ, που προώθησε τον πλουτισμό του κινεζικού πληθυσμού μέσω της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα, ο Σι- τα δύο τελευταία χρόνια ειδικά- υιοθέτησε μια πολιτική αναδιανομής του εισοδήματος , με σύνθημα την «κοινή ευημερία». Ο Κινέζος πρόεδρος εκτιμά ότι η κρατική βιομηχανία της Κίνας είναι αρτιοσκληρωτική για να ηγηθεί της μετάβασης σε μια ψηφιακή οικονομία ... (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ UPD:08:03, Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2022 07:18).
Βρήκαμε το άρθρο ενδιαφέρον αλλά μας προβληματίζουν δυο κυρίως σημεία:
- Η στρατηγική της Κίνας για την ψηφιακή οικονομία
- Οι πολιτική (μάλλον αυτόνομη σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ) της Γερμανίας έναντι της Κίνας
Η Γερμανία εξακολουθεί το μεγάλο παιχνίδι που κάνει εδώ και πολλά χρόνια. Να βρίσκεται εντός, εκτός και περί τα αυτά. Τα ‘έβλεπαν ‘όλοι και τα βλέπουν αλλά επειδή η Γερμανία συνεφέρει περίπου το 22% του προϋπολογισμού της ΕΕ έκαναν τον κουτό ή ήταν αδιάφοροι ή δεν ήταν σε θέση να αντιδράσουν και τουλάχιστον να προσπαθήσουν να μιλήσουν για ευρωπαϊκές στρατηγικές.
Το αυταρχικό καθεστώς της Κίνας έχει βρει την αλάνθαστη συνταγή και έχει εκτοξεύσει τη Κίνα στη δεύτερη παγκόσμια θέση και σε λίγο θα καταφέρει να κατακτήσει την κορυφή.
ΗΠΑ και ΕΕ έχουν τις ικανότητες να αντιμετωπίσουν τον Κινεζικό επεκτατισμό. Δε μας άρεσε η παντοκρατορία των ΗΠΑ και οι σχέσεις με την ΕΕ, αλλά μέσω του ΝΑΤΟ μάλλον ανακόπηκαν επεκτατικά σχέδια της Ρωσίας προς Δυσμάς, πράγμα που φαίνεται τουλάχιστον λογικό εξαιτίας της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Γνωρίζει κανείς από τους καταπληκτικούς αναλυτές που γράφουν και ξαναγράφουν και είναι σε θέση να αναλύσουν κάθε ενέργεια οποιασδήποτε χώρας του πλανήτη, τι θα συμβεί αν η παντοκρατορία των ΗΠΑ αντικατασταθεί από την κινεζική παντοκρατορία; Και μάλιστα με το σημερινό καθεστώς.
Επιθετικές βλέψεις εκτός την Ρωσία που το απέδειξε περίτρανα, πρόσφατα, έχει και η Τουρκία με σουλτάνο τον διάσημο πλέον Ερντογκάν, που ΄ζήλεψε τη διαδρομή του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς και τον αντιγράφει. Copy paste που λένε και οι γλωσσομαθείς.
Και φυσικά όλοι μας βλέπουμε τις μάλλον φιλικές σχέσεις που αναπτύσσονται αργά ίσως αλλά σταθερά μεταξύ Κίνας, Ρωσίας και Τουρκίας και κάποιων άλλων. Εμάς μας προξενεί τρόμο. Εσάς;
Περιμένουμε αντιδράσεις και διατύπωση και άλλων απόψεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου