Περιβάλλον

Θα πειστούμε ότι οι πολτικοί έχουν σοβαρό πρόγραμμα για το Περιβάλλον μόνον αν δούμε άμεσα εκστρατεία για την απομάκρυνση των πάσης φύσεως σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα (2007)

Κρίση και Προοπτικές ...

Τίποτε δεν θα γίνει αν το κράτος δεν γνωρίζει επακριβώς και ανά πάσα στιγμή τι του γίνεται.
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).

Οι απαιτήσεις των καιρών ...

Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών

- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας



Τόσο απλά ...

«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)


Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Βιοτεχνολογία: Έρχονται θαύματα με νέες θεραπείες …

Η «Κ» βρέθηκε στο ετήσιο συνέδριο βιοτεχνολογίας, έμαθε τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών και «έριξε» μια ματιά στο μέλλον

Η 21η συνάντηση εκπροσώπων της διεθνούς βιοτεχνολογίας έγινε φέτος στην Ελούντα της Κρήτης. Κάτω αριστερά, ο Σπύρος Αρταβάνης-Τσάκωνας, ομότιμος καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας στο Χάρβαρντ, με τον Νούμπαρ Αφέγιαν, ιδρυτή της Moderna. Κάτω δεξιά, «πηγαδάκι» με τον πρόεδρο του Δ.Σ. της Biogen Στέλιο Παπαδόπουλο και τον πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνη. [ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΑΤΟΣ / AUGUST STUDIO]

«Περισσότερες από 4.000 νόσοι οφείλονται σε μεταλλαγμένα γονίδια. Για τη συντριπτική πλειονότητά τους δεν έχει βρεθεί ακόμη θεραπεία. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να αναγκαστείς να πεις στους συγγενείς ενός ασθενούς “γνωρίζουμε από τι πάσχει ο άνθρωπός σας, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να τον θεραπεύσουμε”. Μολονότι έχουμε ήδη πετύχει πάρα πολλά, η ευθύνη μας παραμένει τεράστια, λοιπόν»: ο Ντέιβιντ Γκολντστάιν, καθηγητής Γενετικής στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Κολούμπια και διευθύνων σύμβουλος της Actio Biosciences, τονίζει τη δυσκολία. Ο ιολόγος και επενδυτής –ιδρυτής της RA Capital Management– Πίτερ Κολτσίνσκι περιγράφει τον στόχο: «Κανείς ασθενής να μη μείνει πίσω. Οσοι πολεμούν με κάποια νόσο είναι σύζυγοι, παιδιά, αδέλφια, γονείς. Οφείλουμε να τους σκεφτόμαστε και να νοιαζόμαστε γι’ αυτούς σαν να πρόκειται για εμάς τους ίδιους ή τους συγγενείς μας». Ο Νούμπαρ Αφέγιαν, ιδρυτής της Moderna, μιλάει για την πρόκληση: «Εχουμε την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε την αβεβαιότητα για να δημιουργήσουμε απροσδόκητη αξία» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 28.05.2023 • 07:35).
 

Διαβάσαμε και ευχαριστηθήκαμε. Αλλά πάντα θα μας τρώει το σαράκι για το τι γίνεται στην Ελλάδα και τι κάνει η πνευματική μας ηγεσία. Αφήστε κατά μέρος τον καταλύτη όλων αυτών το πολιτικό σύστημα μας. Δεν έχουμε καμία ελπίδα σε αυτό. 

Ωστόσο η σημερνή πραγματικότητα δείχνει ότι και με βαριεστημένη και διαπλεκόμενη πολιτική ηγεσία πολλά μπορούν  αλλάξουν προς το καλλίτερο, αν η χώρα αρχίσει να δημιουργεί προσωπικότητες και ικανούς ανθρώπους που παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια μπορούν να αναλαμβάνουν ηγετικό ρόλο στο τομέα ενδιαφέροντός τους και να ανοίγουν τα φτερά τους σε άλλες πολιτείες, κόσμους και κοινωνίες. Δείτε την ελληνική εμπορική ναυτιλία και θα καταλάβετε το πόσο κοντά μπορούμε να βρισκόμαστε στον εκσυγχρονισμό, την οικονομική ανάπτυξη και ένα ενάρετο κύκλο. 

Περιμένουμε, αλλά μάλλον επί ματαίω, να ακούσουμε τι προγραμματίζει (περιμένουμε ήδη αρκετά χρόνια) το άγνωστο σε πάρα πολλούς Έλληνες Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ιΕΣΕΤΕΚ) και ο πολυναφερόμενος στο άρθρο πρόεδρός του, ομ. καθ. του Χάρβαρντ, κ. Αρταβάνης-Τσάκωνας. 

Μήπως είναι πλέον καιρός να ασχοληθούν σοβαρά όλοι οι αρμόδιοι – γιατί δεν υπάρχει κανένας ενδιαφερόμενος – με το πλέγμα των προτάσεών μας για την Ιατρική Σχολή Αθηνών (παλαιός τίτλος). Η πρότασή μας περιλαμβάνει (στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου για περισσότερες πληροφορίες):

  • -       Μετεγκατάσταση των πανεπιστημιακών κλινικών στο Νοσοκομείο Ε. Ντυνάν ή Σωτηρία και αναθεώρηση του ρόλου των
  • -       Μετατροπή των εγκαταστάσεων του νοσοκομείου Λαϊκό, σε ερευνητικά εργαστήρια της Σχολής Επιστήμων Υγείας (κυρίως του τμήματος Ιατρικής)
  • -       Δημιουργία Μεταπτυχιακής Ιατρικής Σχολής ως ΝΠΙΔ
  • -       Δημιουργία του Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών 

Θα προωθήσουμε και την ανάρτηση αυτή στο ΕΣΕΤΚ και θα περιμένουμε απάντηση. Έχουμε απευθυνθεί και άλλες φορές και για άλλα θέματα στο ΕΣΕΤΕΚ, αλλά απάντηση δεν πήραμε ποτέ. 

Πολύ καλά τα συνέδρια και ιδίως όταν οι επιστήμονες και οι επιχειρηματίες του κλάδου αυτού έρχονται την Ελλάδα. Αλλά το εδώ κατεστημένο δε φαίνεται διατεθειμένο να αφήσει τα προνόμιά του και το λεγόμενο στάτους κβο και να ασχοληθεί σοβαρά με τις επιστήμες, την έρευνα, την καινοτομία και τους ανθρώπους που τους έχουν ανάγκη και τη χώρα που τους γέννησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου