Περιβάλλον

Θα πειστούμε ότι οι πολτικοί έχουν σοβαρό πρόγραμμα για το Περιβάλλον μόνον αν δούμε άμεσα εκστρατεία για την απομάκρυνση των πάσης φύσεως σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα (2007)

Κρίση και Προοπτικές ...

Τίποτε δεν θα γίνει αν το κράτος δεν γνωρίζει επακριβώς και ανά πάσα στιγμή τι του γίνεται.
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).

Οι απαιτήσεις των καιρών ...

Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών

- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας



Τόσο απλά ...

«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)


10 Ιανουαρίου 2023

Τι έδειξαν τα πρώτα στρες τεστ στα νοσοκομεία …

Ποιες αδυναμίες εντόπισαν οι πιλοτικοί έλεγχοι του νέου φορέα αξιολόγησης των νοσοκομείων

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας της Υγείας κοινοποιούνται στα νοσοκομεία και εν συνεχεία συντάσσεται πλάνο διορθωτικών δράσεων. Σε τέσσερις μήνες θα επαναξιολογηθούν, προκειμένου να διαπιστωθεί η πορεία βελτίωσης της υφιστάμενης κατάστασης. Φωτ. INTIME NEWS

Αστοχίες στην κατανομή προσωπικού μεταξύ κλινικών του ίδιου νοσοκομείου αλλά και στις βάρδιες της ίδιας κλινικής. Ανισος καταμερισμός του βάρους της περίθαλψης με κλινικές, η πληρότητα των οποίων ξεπερνάει το 150%, τη στιγμή που σε άλλες περισσότερες από τις μισές κλίνες είναι άδειες. Λίστες χειρουργείου με εκκρεμή περιστατικά έως και διετία ανά ειδικότητα … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 09.01.2023 • 07:22).


Ας αρχίσουμε από τα εύκολα:

… Ο Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. νομοθετήθηκε τον Αύγουστο του 2020 (νόμος 4715/2020) και ξεκίνησε να λειτουργεί τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ως αρωγός του υπουργείου Υγείας και των μονάδων Υγείας στην προσπάθειά τους για βελτίωση του επιπέδου ασφαλείας, επάρκειας και καθολικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, με βάση τα διεθνή επιστημονικά πρότυπα. Τελεί υπό την εποπτεία του υπ. Υγείας ….

Γιατί άργησε τόσα χρόνια η ίδρυση του ΟΔΙΠΥ; Τι κάνουν οι άλλες χώρες;

Γιατί και πως επιλέχτηκε ως πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΔΙΠΥ, η καθηγήτρια διοίκησης υπηρεσιών Υγείας, του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, κα Δάφνη Καϊτελίδου; Και πως μπορεί κανείς να αποτρέψει το μυαλό των πολιτών να θεωρήσει ότι και πάλι υποκρύπτεται διαπλοκή; Με τον τρόπο αυτό και πάλι ανατέθηκε στο ΕΚΠΑ η αξιολόγηση. Προς τί; Πόσο θα κόστιζε άραγε η ανάθεση της αξιολόγησης σε εταιρείες με περγαμηνές; 

Κατά την άποψή μας και μπορούμε να το πούμε πλέον δημοσίως (τώρα είμαστε συνταξιούχοι και δε φοβόμαστε πιά τους κκ. καθηγητές της Σχολής μας), μεγάλο μέρος της κακοδαιμονίας του ΕΣΥ οφείλεται στην Ιατρική Αθηνών και λογικά και στις άλλες έξι - σύνολο 7 - Ιατρικές σχολές της Ελλάδος (έχουν άλλωστε και τη μεγαλύτερη επιρροή από τα άλλα τμήματα των Σχολών Επιστημών Υγείας). Έχουμε γράψει στο Ημερολόγιο Απλά και Κατανοητά για τα προβλήματα που δημιουργούνται στο ΕΣΥ από τον σφιχτό εναγκαλισμό υπηρεσιών υγείας (ΕΣΥ) και ιατρικών πανεπιστημιακών τμημάτων (σχολών), αλλά κανένας δε θέλει να συζητήσει το θέμα, γιατί «τα λεφτά είναι πολλά Θανάση».

Όλα τα ευρήματα είναι αναμενόμενα και γνωστά σε όλους εκείνους που η ζωή τους κάνει ευάλωτους και πρέπει να καταφύγουν στις ιατρικές υπηρεσίες του κράτους. Τα ίδια συμβαίνουν ακόμα και σε εκείνες του ιδιωτικού τομέα, εν Ελλάδι.

Σε ένα κράτος που σέβεται τους πολίτες του, αυτά που διέγνωσε η «αξιολόγηση» δεν θα έπρεπε να είχαν απλά εντοπιστεί, αλλά διορθωθεί άμεσα εκ των έσω, μόλις εντοπιστούν. Και εφόσον εντοπίζονται και σε τέτοια έκταση και σημαντικότητα, έπρεπε να υπάρχουν άμεσες κυρώσεις και αναζήτηση ευθυνών.

Στη χώρα όμως της διαπλοκής και του διορισμού των στελεχών με κομματικά κριτήρια και χωρίς λογοδοσία και έλεγχο, αυτά δε γίνονται ποτέ, με αποτέλεσμα οι πολίτες να στρέφονται μονίμως σε δημιουργία ιδιωτικών δικτύων επίλυσης των προβλημάτων τους. Ως συνέπεια, όλοι καθίστανται ένοχοι και άρα αποκλείεται κάθε διεργασία εξομάλυνσης, αναζήτησης ευθυνών και αξιοκρατίας.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι και αυτή η «νέα προσπάθεια» θα έχει άδοξο τέλος και τα πράγματα θα συνεχίσουν τον ολισθηρό δρόμο τους, μέχρις ότου προκύψουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις κατά τις οποίες οι πρωταγωνιστές θα κινδυνεύουν να μπουν φυλακή. Και τότε θα γίνουν μεταρρυθμίσεις έστω και μερικές, έστω και προσωρινές, έστω και περιορισμένες. Και έτσι θα προχωρά η χώρα στο μέλλον της, ενώ οι άλλες γύρω μας θα ευημερούν και θα εκσυγχρονίζονται ταχύτατα συνεχώς.

Θα το ξαναπούμε: Το όλο δίκτυο των νοσοκομείων στην Ελλάδα χρειάζεται αναδιάταξη και νέους ρόλους, σε συνάρτηση και με τις εξελίξεις στις νέες τεχνολογίες. Τα λέμε στο Ημερολόγιο Απλά και Κατανοητά, αλλά το πολιτικό εν Ελλάδι σύστημα βαριέται, φοβάται και ως εκ τούτου αδρανεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου