Δοϊράνη, Βιστωνίδα, Πικρολίμνη, Γαλλικός ποταμός, είναι μερικοί μόνο από τους υδάτινους όγκους που τον τελευταίο χρόνο «βλέπουν» τη στάθμη τους να υποχωρεί και το νερό να εξατμίζεται. Η «Κ» συνομίλησε με επιστήμονες για τα αίτια και τις συνέπειες του φαινομένου.
Ο μοναδικός κάτοικος της Κερασιάς, ενός χωριού στα 600 μέτρα στο Παπίκιο Oρος, ο Σωτήρης Πουπουζής παρατηρεί από τη δεκαετία του ’80 τις αλλαγές που συντελούνται στο υδάτινο σώμα του παρακείμενου ποταμού ο οποίος καταλήγει στη λίμνη Βιστωνίδα.
«Κάποτε ακούγαμε δυνατή τη βοή του ποταμού Τραυού, η κύρια πηγή του οποίου βρίσκεται στο χωριό μου. Τώρα ο ποταμός σχεδόν στέγνωσε και σώπασε. Η στάθμη του από ένα μέτρο που ήταν, έπεσε στα 8 με 10 εκατοστά» λέει στην «Κ» ο συνταξιούχος δικηγόρος, παρατηρώντας ότι άρχισε να μειώνεται η στάθμη του με μεγάλη ταχύτητα, πέρυσι την άνοιξη.
Στην πραγματικότητα, ο Τραυός είναι ένα μόνο από τα πολλά υδάτινα σώματα της Βόρειας Ελλάδας τα οποία εκπέμπουν SOS λόγω των μειωμένων τιμών υετού (βροχοπτώσεις), των αυξημένων θερμοκρασιών και της μειωμένης συσσώρευσης και τήξης χιονιού κατά τους ανοιξιάτικους μήνες (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 04.04.2024 • 20:04).
Αυτά δε συμβαίνουν μόνον στη Βόρεια Ελλάδα. Συμβαίνουν και στην Αττική.
Ωστόσο οι υπηρεσίες του περίφημου υπουργείου Υποδομών (σημερινός αυλάρχης ο πολύς κ. Χρήστος Σταϊκούρας, διάδοχος του ιστορικού πλέον κ. Κ. Καραμανλή), δεν ασχολούνται με τέτοια τετριμμένα θέματα και επιμένουν σε σχεδιασμούς πριν 20 και πλέον χρόνια. Και βάσει αυτών θέλουν να ξεπατώσουν όλα τα ρέματα της Ανατολικής Αττικής για να τα κάνουν αγωγούς ομβρίων. Απώτερος στόχο η αστικοποίηση όλης της Αττικής. Κατά προτεραιότητα.
Η λογική λέει ότι όλα τα αντιπλημμυρικά έργα πρέπει να αναθεωρηθούν, να δρομολογηθούν διεργασίες ώστε να υπάρχει παρατηρητήριο των κλιματικών αλλαγών και της συμπεριφοράς των υδάτινων δρόμων, να συνδυαστούν όλα αυτά με τα χωροταξικά και πολεοδομικά σχέδια, να επικαιροποιηθούν οι γνώσεις των υπαλλήλων των αρμοδίων φορέων, να εισαχθούν νέα συστήματα διαχείρισης και σχεδιασμού όπως η αρχή «Λύσεις Βασισμένες στη Φύση». Να εντατικοποιηθούν οι μηχανισμοί ελέγχου και αποτροπής, να αναθεωρηθεί όλο το πλέγμα των νόμων προστασίας του Περιβάλλοντος και της Οικολογίας.
Οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έχουν σήμερα καταντήσει φολκλόρ (τυπική και ανούσια διαδικασία), είναι σε μεγάλο μέρος τυποποιημένες, αντιγραφές και επικολλήσεις, δε μετέχουν με κανένα τρόπο τα υποκείμενα των επιπτώσεων δηλαδή οι πολίτες, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται είναι εν πολλοίς μη επαρκώς και κατάλληλα πιστοποιημένες, τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης παραλήπτες των μελετών δεν είναι επίσης πιστοποιημένοι και η διαπλοκή καλά κρατεί. Επί πλέον οι ηγεσίες των υπουργείων μπορούν ανά πάσα στιγμή να λάβουν αντίθετες αποφάσεις και δε λογοδοτούν σε κανένα. Πρόκειται δηλαδή για ένα είδος «Θείας Κωμωδίας» ή τη «Δικτατορία της Δημοκρατίας©»
Συμπέρασμα: Η χώρα ενεργοποιείται μόνον μετά τα γεγονότα, τα οποία για να ληφθούν υπόψη πρέπει να προκαλέσουν θύματα. Οι γνώσεις του συστήματος δεν είναι επαρκείς, οι αντιδράσεις του ετεροχρονισμένες, βραδείες και στις περισσότερες των περιπτώσεων αναποτελεσματικές, μέχρι το επόμενο επεισόδιο.
Το ημερολόγιο προσπαθεί να αντανακλά την ανάγκη συμμετοχής στα κοινά με τη διατύπωση και ελπίζουμε συζήτηση, επί προτάσεων που αποσκοπούν σε μια καλύτερη και λειτουργικότερη κοινωνία (Δημήτριος Σωτηρίου, 15 Ιουλίου 2007)
Περιβάλλον
Θα πειστούμε ότι οι πολτικοί έχουν σοβαρό πρόγραμμα για το Περιβάλλον μόνον αν δούμε άμεσα εκστρατεία για την απομάκρυνση των πάσης φύσεως σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα (2007)
Κρίση και Προοπτικές ...
Τίποτε δεν θα γίνει αν το κράτος δεν γνωρίζει επακριβώς και ανά πάσα στιγμή τι του γίνεται.
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).
Οι απαιτήσεις των καιρών ...
Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών
- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας
Τόσο απλά ...
«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου