Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «η θεσμική αντιμετώπιση της “προ των πυλών” κλιματικής κρίσης καθυστέρησε δραματικά» και τόνισε ότι «τόσο η διεθνής κοινότητα, όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν ακολουθήσει μια τακτική “Επιμηθέων”». Όπως σημείωσε «έως τη δεκαετία του ’70, τα θέματα του περιβάλλοντος γενικότερα, και κατ’ εξοχήν εκείνα της κλιματικής αλλαγής στην πορεία της προς την κλιματική κρίση, δεν είχαν απασχολήσει, από πλευράς θεσμικής-κανονιστικής ρύθμισης τη διεθνή κοινότητα. Κατά συνέπεια, το εν γένει διεθνές Δίκαιο τα “αγνοούσε”» … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 12.04.2024 • 22:40).
Ενδιαφέρουσα συζήτηση και από πλευράς Δικαίου και κινητοποιήσεως των κοινωνιών για να περιφρουρήσουν το μέλλον των παιδιών και του Πλανήτη και από πλευράς Παιδείας και εν τέλει τη προσωπικής ευθύνης όλων μας απέναντι στο θαυμάσιο κόσμο που μας έχει προσφερθεί και ζούμε. Αλλά εν ονόματι μιας οικονομικής ανάπτυξης – ίσως αναγκαίας σε μεγάλο βαθμό – ωστόσο δραματικά μονοδιάστατης και χωρίς αποδοχή της ευθύνης για όλα κακώς κείμενα (αυτά που βρήκαμε) και αυτά τα οποία δημιουργούμε.
Μας έκανε εντύπωση η φράση του κ. Ζερεφού: «Ειδικότερα, υπενθύμισε ότι από την αρχαιότητα τα άλση και οι πηγές βρίσκονταν υπό την προστασία των Θεών, προκειμένου οι κοινοί θνητοί να τα σέβονται και υποστήριξε ότι «σήμερα δεν σέβονται ούτε ιερό ούτε όσιο…».
Ο σεβασμός των σημερινών ανθρώπων στα άλση και στις πηγές έχει σχεδόν εξαφανιστεί από το δημόσιο διάλογο και τις συμπεριφορές, σε αναζήτηση της διασκέδασης και της καθημερινής απόλαυσης της ζωής χωρίς λογική και χωρίς περιορισμούς. Αυτής που το άλλο πρωί σε κάνει να νοιώθεις άδειος και χωρίς προσανατολισμό.
Δε μας έπιασε τάση απολογισμού ή/και αυτοκριτικής, αλλά προσπάθεια να συνδυάσουμε ευθέως τα όσα τραγικά συμβαίνουν σήμερα ενάντια στις παραδόσεις, τις αξίες και τα όνειρα των πολιτισμένων Ελλήνων.
Η προηγούμενη κυβέρνηση, την οποία διαδέχτηκε η σημερινή του ιδίου κόμματος και του ιδίου πρωθυπουργού, καταστρέφουν άλση και πηγές (και ρέματα ή και ποτάμια) για να προωθήσουν την ανεξέλεγκτη αστικοποίηση (με αντάλλαγμα την εξαγορά ψήφων και την εξασφάλιση της παραμονής στην εξουσία). Χαρακτηριστική περίπτωση η καταστροφή του αρχαίου ποταμού Ερασίνου και τμήματος του υπέροχου Βιότοπου της Βραυρώνος, αυτού που συμβιώνει αρμονικά εδώ και χιλιάδες χρόνια με τον εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνος.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε το δράμα του Ερασίνου και του Αρχαιολογικού χώρου Βραυρώνος στο Ημερολόγιο ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ Βραυρώνος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου