Κάθε μέρα σχεδόν ακούμε και βλέπουμε ταλαίπωρους ανθρώπους να
περιφέρονται στις γειτονίες προσπαθώντας να βγάλουν μεροκάματο από παλιά «αντικείμενα
για πέταμα των νοικοκυραίων». Άνισος, επίπονος και καθόλου ικανοποιητικός στο
αποτέλεσμα καθημερινός αγώνας επιβίωσης.
Οι άνθρωποι αυτοί λογικά κάποτε τα
παρατάνε και αφού έχουν συσσωρεύσει για χρόνια και χρόνια την απαξίωση και ίσως
και τη χλεύη των καλών πολιτών, αποφασίζουν αν ακολουθήσουν άλλους δρόμους. Εύκολους,
προσοδοφόρους, ίσως και με γραβάτα, αλλά όχι νόμιμους. Βλέπουν τη διαφορά από
άλλους που το έκαναν ήδη και η απόφαση είναι πλέον εύκολη.
Έτσι ολοκληρώνεται ένας κύκλος από το φιλότιμο, την προσπάθεια, τον αγώνα, την προσδοκία, στην παραίτηση, στην αγανάκτηση, στο θυμό, στο μίσος και στις παράνομες δραστηριότητες.
Το κράτος έπρεπε αν ασχοληθεί σοβαρά με αυτούς του ανθρώπους του μόχθου που είναι και οι πρωτοπόροι την ανακύκλωσης.
Τα τζιμάνια του Κυριάκου Μητσοτάκη, του πρωθυπουργού μας, θα μπορούσαν να σκεφτούν τρόπους απασχόλησης αυτών των ανθρώπων σε δραστηριότητες νόμιμες, καθώς πρέπει και με αξιοπρεπές μεροκάματο. Εμείς βάλαμε το μυαλό μας να δουλέψει και σκεφτήκαμε τα ακόλουθα:
Οι δήμοι θέτουν σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα σοβαρής ανακύκλωσης με πρωταγωνιστές τους εν λόγω ανθρώπους. Τους εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές μεροκάματο, ασφάλιση και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Τους παραχωρούν αυτοκίνητα και τα καύσιμα να επισκέπτονται οικίες που έχουν αντικείμενα προς ανακύκλωση και να τα συγκεντρώνουν. Θα μπορούσαν μάλιστα να περιέρχονται και γειτονίες βάσει κάποιου προγράμματος και να συγκεντρώνουν τα ανακυκλώσιμα που άθλιοι συμπολίτες πετούν νύχτα δίπλα στους κάδους σκουπιδιών, σε ρέματα, πλατείες, δάση, αλσύλλια και όπου τέλος πάντων τους κατέβει. Θα απομάκρυναν επίσης μπάζα και παρατημένα ογκώδη αντικείμενα. Θα έχουν επίσης εντολή να απομακρύνουν και όλα τα αντικείμενα που πετούν πολίτες όπου βρουν αφού αποφασίσουν ότι τους είναι πλέον άχρηστα.
Οι «υπάλληλοι» αυτοί θα ονομάζονται «άγγελοι της νοικοκυροσύνης» ή κάτι αντίστοιχο, θα έχουν ειδική αμφίεση, θα είναι εξοπλισμένοι με γάντια, μάσκες και όλα τα χρειώδη ώστε να αποφεύγονται τραυματισμοί και ατυχήματα. Μια σκέψη είναι να επιβληθεί ένας ειδικός μικρός φόρος σε κάθε οικία ή διαμέρισμα προκειμένου να καθαρίσουν οι πόλεις. Οι συμβάσεις τους θα είναι στο επιθυμητό για τον εργαζόμενο χρονικό διάστημα, με μέγιστο 3 ετών (ή κάτι ανάλογο, κατόπιν διαβουλεύσεων με ειδικούς του τομέα απασχόλησης).
Θα χαρούμε να λάβουμε σχόλια και παρατήσεις, βελτιώσεις ή και απόψεις με αρνητική τοποθέτηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου