Περιβάλλον

Θα πειστούμε ότι οι πολτικοί έχουν σοβαρό πρόγραμμα για το Περιβάλλον μόνον αν δούμε άμεσα εκστρατεία για την απομάκρυνση των πάσης φύσεως σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα (2007)

Κρίση και Προοπτικές ...

Τίποτε δεν θα γίνει αν το κράτος δεν γνωρίζει επακριβώς και ανά πάσα στιγμή τι του γίνεται.
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).

Οι απαιτήσεις των καιρών ...

Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών

- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας



Τόσο απλά ...

«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)


28 Αυγούστου 2023

Δαδιά: Δεκαετίες για αναγέννηση του δασικού θησαυρού …

Τεράστια καταστροφή στη Δαδιά
 

Ο,τι καταστράφηκε μέσα σε έξι ημέρες, θα χρειαστεί δεκαετίες για να δημιουργηθεί και πάλι εφόσον υπάρξουν οι αναγκαίες συνθήκες και πρόνοιες.
 
Ο λόγος για το δάσος της Δαδιάς, το μέγεθος της καταστροφής του οποίου ακόμη δεν έχει καταγραφεί πλήρως εφόσον η φωτιά χθες συνέχιζε να καίει, μία εβδομάδα μετά την εκδήλωση της πρώτης εστίας το προηγούμενο Σάββατο.
 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου 738.400 στρέμματα έχουν καεί σε στην ευρύτερη περιοχή του Εβρου, εκ των οποίων 133.000 στρέμματα ανήκουν στο Εθνικό Πάρκο Δάσος Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου.
 
Ενα μεγάλο ποσοστό των καμένων εκτάσεων του δάσους βρίσκεται στον πυρήνα του οικοσυστήματος στη ζώνη Α, που συνολικά εκτείνεται σε 73.000 στρέμματα. Μετά και τη φετινή πυρκαγιά –καθώς πέρυσι είχαν καεί 45.000 στρέμματα του δάσους έναντι των 133.000 φέτος–, έχει απομείνει μόνο το βόρειο κομμάτι της ζώνης Α του δάσους σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα.


Η Δαδιά δεν είναι ένα απλό πευκοδάσος αλλά ένα ώριμο πευκοδάσος, με αρκετά μεγάλα δέντρα τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν τη ζωή αρπακτικών πουλιών, τα οποία η φωτιά φέτος τα βρήκε ακριβώς τη στιγμή που μεγάλωναν τα μικρά τους … (
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 26.08.2023 • 07:09).

Δεν αργήσαν να αρχίσουν τα μνημόσυνα και οι «ειδικοί» διεκτραγωδούν τα αποτελέσματα των καταστροφικών πυρκαγιών – που σημειωτέον δεν έχουν ακόμα σβήσει και κανείς δε γνωρίζει πότε αυτό θα συμβεί – χωρίς κανένας από αυτούς να μπαίνει στην ουσία και να απαιτούν πλήρη πληροφόρηση, καταλογισμό ευθυνών σε όλα τα επίπεδα, απομάκρυνση των αποτυχημένων, αναδιοργάνωση των διαπλεκόμενων υπηρεσιών, καταφύγια ανικάνων και κομματόσκυλων, ανάπτυξη ερευνητικών και προγραμμάτων ανάταξης, διαχείρισης και ευεξίας των δασικών εκτάσεων και άλλα σχετικά. Κανείς επίσης δε θίγει το θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης και το ξεφύτρωμα αυθαίρετων οικισμών εντός των δασών, με την ανοχή αν όχι την ενθάρρυνση επιόρκων δημοσίων υπαλλήλων, με το αζημίωτο φυσικά. Και φυσικά ούτε λόγος για εθνικό κτηματολόγιο και χρήσεις γης. Ο καθένας κάνει ότι θέλει και μπορεί και έτσι ποτέ δεν είναι δυνατόν να διαμορφωθεί ενιαία αναπτυξιακή στρατηγική και στόχοι. Το ατομικό συμφέρον υπεράνω όλων.

Αλλά κόρακας, κοράκου μάτι δε βγάζει … έλεγαν οι παλιοί και επιβεβαιώνονται.

Δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι η κυβέρνηση πήρε ένα ακόμα μάθημα και ήδη διαμορφώνει προγράμματα διαχείρισης του δασικού πλούτου της Ελλάδος. Περιμένουμε πριν μπει ο Οκτώβριος να είναι σε θέση να παρουσιάσει μακροχρόνια προγράμματα που θα εφαρμοστούν με συνέπεια αυστηρότητα τα επόμενα 10 και 20 χρόνια, με διαρκείς αναθεωρήσεις βάσει των αποτελεσμάτων, δημιουργία ενός επιστημονικού βραχίονα εντός της δημόσιας διοίκησης και ενός μηχανισμού υποστήριξης.
  • · Απαιτείται και απαιτούμε άμεση κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης
  • · Αυθαίρετα και πρώην αυθαίρετα δε μεταβιβάζονται, πωλούνται ή κληρονομούνται. Μεταβιβάζεται μόνον η γη
  • · Άμεση επιβολή του Εθνικού κτηματολογίου
  • · ‘Άμεση εφαρμογή πολεοδομικών σχεδιασμών στη βάση ενός νέου Καλλικράτη και αναπτυξιακού σχεδίου για όλη την επικράτεια
  • · Καταγραφή και χαρτογράφηση με επιστημονικούς όρους όλων των κτισμάτων πέραν των εγκεκριμένων αστικών περιοχών
  • · Υποχρεωτική ασφάλιση όλων των εγκαταστάσεων, δημοσίων και ιδιωτικών και κάθε μορφής παραγωγικών δραστηριοτήτων. Με πιθανή επιδότηση των ασφαλίστρων για κατόχους με οικονομικά προσωρινά προβλήματα
  • · Λογικά και άλλα πολλά ...
Η εικόνα της κυβέρνησης όπως παρουσιάζεται σήμερα, είναι μιας πελαγωμένης και χωρίς ειρμό ομάδας 64 μελών, χωρίς στόχους, σοβαρή δομή και προγράμματα που ανταποκρίνονται στους καιρούς και στις επιδιώξεις της σοβαρής πλευράς της Ελληνικής κοινωνίας.

Κάνουμε λάθος; Μπορεί κανείς να επιχειρηματολογήσει για κάτι διαφορετικό; Και κυρίως να πείσει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ότι κάνουμε λάθος (ακόμα και το απλούστερο ότι δεν υπάρχει πληροφόρηση;);

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου