Περιβάλλον

Θα πειστούμε ότι οι πολτικοί έχουν σοβαρό πρόγραμμα για το Περιβάλλον μόνον αν δούμε άμεσα εκστρατεία για την απομάκρυνση των πάσης φύσεως σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα (2007)

Κρίση και Προοπτικές ...

Τίποτε δεν θα γίνει αν το κράτος δεν γνωρίζει επακριβώς και ανά πάσα στιγμή τι του γίνεται.
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).

Οι απαιτήσεις των καιρών ...

Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών

- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας



Τόσο απλά ...

«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)


14 Αυγούστου 2019

Τι θα πρέπει να κάνει μια σοβαρή και εκσυγχρονιστική κυβέρνηση. Θέμα 3ο: Έρευνα, Τεχνολογία, Καινοτομία

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 η Ελλάδα δεν κατάφερε ποτέ να χρηματοδοτήσει την Ε&Τ με κονδύλια μεγαλύτερα από το 0.5 – 0,7% του ΑΕΠ, δε κατάφερε να δημιουργήσει πόλους αριστείας (εκτός ίσως της περιπτώσεως του ΙΤΕ Κρήτης). Όλες οι επιστημονικές επιτυχίες των ερευνητών εντός της Ελλάδας οφείλονται στις χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις διεθνείς συνεργασίες που επέβαλε το ευρωπαϊκό σύστημα Ε&Τ.

Η μόδα της δημιουργίας νεών φορέων πρέπει να σταματήσει αμέσως. Το πλέγμα των υφιστάμενων ερευνητικών κέντρων πρέπει να αναθεωρηθεί και να γίνει αξιοκρατική κατάταξη. Στόχος πρέπει να είναι η ανάδειξη κέντρων αριστείας. Η μονιμότητα των ερευνητών δεν μπορεί να είναι κανόνας και οι συμβάσεις μετά 2 τριετίες ευδόκιμου υπηρεσίας πρέπει να μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου (επιβάλλει την ουσιαστική αξιολόγηση και αιτιολόγηση της διακοπής της συμβάσης). Στους σχεδιασμούς πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι ο ευδόκιμος χρόνος ενασχόλησης σε αποδοτική έρευνα είναι περίπου 10 έτη και πρέπει να δρομολογηθούν διευκολύνσεις της κινητικότητας των ερευνητών μεταξύ ερευνητικών κέντρων, βιομηχανίας και δημόσιας διοίκησης.

Έμφαση πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη Ε&Τ δραστηριοτήτων γύρω από την διατροφή, το περιβάλλον, την ενέργεια, την εθνική άμυνα και σε αναδυόμενους τομείς νέων τεχνολογιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου