Περιβάλλον

Θα πειστούμε ότι οι πολτικοί έχουν σοβαρό πρόγραμμα για το Περιβάλλον μόνον αν δούμε άμεσα εκστρατεία για την απομάκρυνση των πάσης φύσεως σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα (2007)

Κρίση και Προοπτικές ...

Τίποτε δεν θα γίνει αν το κράτος δεν γνωρίζει επακριβώς και ανά πάσα στιγμή τι του γίνεται.
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).

Οι απαιτήσεις των καιρών ...

Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών

- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας



Τόσο απλά ...

«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)


Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

Τι θα πρέπει να κάνει μια σοβαρή και εκσυγχρονιστική κυβέρνηση. Θέμα 7ο: Δημόσια διοίκηση

Πρώτη προτεραιότητα η καταγραφή. Κανείς δε γνωρίζει ποιες είναι οι δομές της δημόσιας διοίκησης, ποιος ο ρόλος των υπηρεσιών, πόσους υπαλλήλους έχει κάθε υπηρεσία, ποιο είναι το αντικείμενο εκάστου υπαλλήλου, που βρίσκεται κάθε υπάλληλος, ποια είναι τα προσόντα του σχέση με τη θέση που κατέχει, ποια είναι η διαδρομή του, ο ρόλος του ή αποτελεσματικότητά του.

Κανείς δεν ξέρει τι κάνουν οι υπηρεσίες, ποιες είναι οι αρμοδιότητές τους, σε τι είναι αναρμόδιες, που βρίσκονται γεωγραφικά, σε ποιες κατηγορίες πολιτών απευθύνονται, τι αποφασίζουν, πότε, ποιες είναι οι αποφάσεις τους και ποιο είναι το αποτέλεσμα των αποφάσεών τους.

Η ΔΙΑΥΓΕΙΑ – εξαιρετικό εργαλείο - δεν εφαρμόζεται πλήρως ούτε και υπάρχουν αυτόματα εργαλεία εντοπισμού αποφάσεων εκτός καλών πρακτικών, νόμων και δεοντολογίας και εντοπισμού των υπευθύνων.

Οι σύγχρονες τεχνολογίες αξιοποιούνται με βαριά καρδιά και με πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και μόνον όταν οι αρμόδιοι κινδυνεύουν να μπουν φυλακή, ώστε να μην μπορεί κανείς να βρει άκρη. Η παρεχόμενη πληροφόρηση είναι δαιδαλώδης, ακατάλληλη, μερική, εξοργιστική και συχνά οι πολίτες δε μπορούν να εντοπίσουν αυτά που αναζητούν. Υπάρχει επίφαση πληροφόρησης και δημοκρατικών κατακτήσεων, τελικά εις βάρος των πολιτών και υπέρ συνδικαλιστικών ρυθμίσεων, πρακτικών και ωφελημάτων.

Η πολυνομία και ο τρόπος μεταβολής της νομοθεσίας εξυπηρετεί στρατιές δικηγόρων και επαγγελμάτων που ειδικεύονται στον εντοπισμό παραθύρων ευνοϊκότερων  ρυθμίσεων, αποφάσεων που είχαν νομοθετηθεί σε εποχές εντελώς διαφορετικών απαιτήσεων από τις σημερινές και ξεχασμένες στα χρονοντούλαπα της ιστορίας. Ο εκσυγχρονισμός της νομικής βιβλιοθήκης / αποθετηρίου μέσω σύγχρονων τεχνολογιών, ενώ η ύπαρξη ενός μόνον νόμου για κάθε αντικείμενο με κατάργηση όλων των παλιότερων ρυθμίσεων και ένταξη όλων των καλών στοιχείων παλαιότερης νομοθεσίας, θα ανακουφίσει τους πολίτες και θα επιβάλλει εμμέσως τη νομιμότητα.

Οι ιστοσελίδες ομοειδών υπηρεσιών πρέπει να έχουν ενιαίο χαρακτήρα και να παρέχουν επαρκή πληροφόρηση. Τα υπουργεία πρέπει να εκδίδουν ισολογισμούς και προϋπολογισμούς, όπως και όλοι οι φορείς που χρηματοδοτούνται από τη φορολογία. Θα πρέπει να επιβληθούν κανόνες Δημόσια Κοινωνική Ευθύνη, αντίστοιχη αυτής που έχει επιβληθεί και αποφέρει καλά αποτελέσματα στον ιδιωτικό τομέα.

Η μονιμότητα, εκτός περιορισμένου αριθμού εξαιρέσεων, πρέπει να αντικατασταθεί με 2 τριετείς συμβάσεις ορισμένου ΄χρόνου και μετατροπής κατόπιν αξιολογήσεως στο τέλος της 6-ετους περιόδου, με σύμβαση αορίστου χρόνου.

Οι μισθολογικές αυξήσεις πρέπει να είναι εκθετικής μορφής και όχι γραμμικής, μετά από αξιολόγηση κάθε π.χ. τριετία. Δηλαδή σχετικά μεγάλες αυξήσεις σε ηλικίες 25-45, 50 ετών, όταν ο εργαζόμενος/η θα έχει μεγάλα οικογενειακά βάρη.
..
Άμεση χορήγηση σε κάθε υπάλληλο δ/νσεως ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με υποχρέωση απαντήσεως στους πολίτες, όπως άλλωστε προβλέπεται και σήμερα από το Νόμο, αλλά εντός 10 εργασίμων ημερών. Επίσης περιγραφή από τον ίδιο της θέσεως του, του ρόλου του στην υπηρεσία (αρμοδιότητες) και του βιογραφικού του σημειώματος σε έκταση 1 σελίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου